9 februari, 2011

Fartfylld säsongstart på Helsingforsmäsan

Vene 11 Båt, Finlands viktigaste evenemang för båtar och sjöliv, är startskottet för årets båtsäsong, och det är i Helsingfors Mässcentrum som starten sker fredagen den 11 februari. Den första mässdagen, som hittills varit vikt för yrkesfolket i branschen och för media, är nu också tillgänglig för vanliga besökare kl. 15-19. Efter det är mässan öppen alla dagar till och med söndagen den 20 februari.

Pressrelease:

Alla viktiga aktörer i branschen ställer ut på Båtmässan. Liksom i fjol finns där 550 båtar utställda. Särskilt segelyachterna är i år väl företrädda, nästan 30 stycken. Parallellt med båtarna visar mässan upp ett enormt urval båttillbehör, elektronik, skärgårdsliv, turism, dykning och sportfiske. Totalt medverkar i år hela 340 utställare på mässan.

En hel värld under vattenytan väntar Dig

Visste Du att man på Båtmässan också har möjlighet att testa dykning med aggregat? Kunniga instruktörer från PADI avslöjar dykningens finesser i och kring simmarbassängen i hall 2. För mässbesökarna har den här introduktionen till dykning gjorts ytterst enkel, det finns nämligen omklädningsrum och dykutrustning, rentav dykardräkter till hands.

I samma bassäng blir det också dyknings- och livräddningsuppvisningar, och vissa tider kan där tävlas med radiostyrda segelbåtar.

Programmen för dykningsintresserade hålls inte bara i bassängen utan det finns också mycket att uppleva i föreläsningssalen Ballroom. För mässbesökare som vill få fördjupade kunskaper i dykning blir det ett vrakdykningsseminarium lördagen 12.2 kl. 15–19. Seminariet hålls av PADI, Museiverket och dykarförbundet och där presenteras olika vrak i Finska viken och dykning i sänkta örlogsfartyg.

Ohoj! Alla småskeppare på däck!
Utmärkande för båtlivet är ju att intresset kan delas av hela familjen. På mässan kan också familjens yngsta uppleva hur det känns att segla, tack vare en Sailinmaker segelbåtssimulator.

Andra seglingsövningar för små blivande skeppare blir det med en optimistjolle som Segling och Båtsport i Finland håller i barnbassängen. De instruerade seglingsövningarna för 2-7-åringar är gratis och hålls under veckoslutsdagarna; där blir det också andra program som t.ex. teckningstävling.

Pris och utmärkelser
Under mässans öppningsdag medverkar världsmästaren i Laser Radial-klassen Sari Multala i överlämnandet av Båtjournalisternas pris Årets Båtbragd 2010. Samma dag, fredagen den 11.2, publiceras också de kandidater som mässans jury utsett att tävla om titlarna Mässans motorbåt och Mässans segelbåt 2011. De segrande båtarna offentliggörs på onsdagen (16.2).

På lördagen 12.2 överlämnar Hannu Laine, generalsekreteraren för International Council of Yachts ICCY, vandringspriset Longest Distance Cup för år 2010 till Kees Boss från motorbåtsklubben Mariners.

På Båtmässan premieras också Årets Båtprodukt. Den vinnande produkten utses genom omröstning av mässbesökarna, och de nominerade produkterna finns till påseende i den södra entréhallen. Röstsedlar kan inlämnas fram till kl. 18 på fredagen 18.2 och den vinnande produkten tillkännages på lördagen 19.2.

Vene 11 Båt i Helsingfors Mässcentrum är öppen för allmänheten 11.2 kl. 15–19 (inträde 20 €/person), må–fre kl. 11–19, lö–sö kl. 10–18 (sö 20.2 dock bara till kl. 17). På fredagen 11.2 kl. 10–15 är utställningen förbehållen yrkesfolket i båtbranschen samt media. Biljettpris 12 – 20.2: 13/9 €, familjebiljett 28 €.

Info: www.finnexpo.fi