8 februari, 2011

Minister talar på Kustkonferensen

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd medverkar på Kustkonferensen 9 februari på Svenska Mässan i Göteborg. Det är Västsvenska Turistrådet, Sweboat och Båtmässan som arrangerar den årliga Kustkonferensen som samlar organisationer, myndigheter, kommuner, företagare, investerare och andra aktörer inom båt och hav, som vill samverka för att utveckla båtlivet som unik upplevelse och nationell tillväxtfaktor. Kustkonferensen arrangeras i samband med Båtmässan i Göteborg.

Sverige har, med några av världens största skärgårdar och med många sjöar och kanaler, utmärkta förutsättningar för ett rikt båtliv.

En levande skärgård som genom allemansrätten och strandskyddet är öppen och tillgänglig för alla, ger utmärkta förutsättningar för ett rikt båtliv.

Svenskarna är ett båtintresserat folk och båtlivet är en av de största folkrörelserna. En tredjedel av landets vuxna befolkning färdas med fritidsbåt minst en gång per säsong. Sverige har en stark båtindustri som ger exportinkomster och arbetstillfällen inte minst utanför storstäderna.

Med detta som bakgrund är det inte svårt att förstå att båtlivet betyder väldigt mycket för många svenska regioner, företag och utövare och att Sverige med rätta kan kalls ett stort båtland. Enligt en prognos från Turismens utredningsindustri (TUI) kan 60 000 nya jobb skapas inom den expansiva besöksnäringen. En avgörande fråga för att lyckas nå målet är förbättrad tillgänglighet till svenska destinationer, där infrastrukturinvesteringar från såväl offentlig som privat sektor är nödvändiga.

Temat för Kustkonferensen 2011 är Kund i sikte. Med detta vill vi inspirera konferensdeltagarna att ta nya kliv in i en föränderlig värld och i en föränderlig marknadssituation. Det handlar om kunden i fokus, trender, morgondagens båtliv, affärer och samarbete för att lyckas. Deltagarna på Kustkonferensen har olika plattformar att verka utifrån – det som förenar är kunderna som älskar livet på sjön.