7 februari, 2011

Modell av världsunik Sillkung på Havets Hus

En avgjutning av förra årets sensationsfynd, sillkungen, har fått färg och rekonstruerats. Lördagen den 12 februari kl 11.30 invigs den av mannen som gjorde fyndet, Kurt Ove Eriksson från Bovallstrand. Passande nog har modellen inkluderats i Havets Hus utställning om havsmonster som pågår året ut.

En lördag i maj förra året hittade Kurt Ove Eriksson ett mystiskt föremål i vattenbrynet nedanför sin sjöbod i Bovallstrand i Bohuslän. Han trodde först att det var en plastbit . Föga anade han att fisken han hade framför sig inte hade påträffats i svenska vatten på över 130 år. Kurt Ove kontaktade Havets Hus i Lysekil för att få hjälp med identifieringen av fisken. Det konstaterades att det rörde sig om en sillkung. Nyheten spreds som en löpeld över världen och forskare från många olika länder kontaktade Havets Hus för att få veta mer.

Faktum är att historien blev en av de bäst säljande nyheterna under förra året hos världens största nyhetsbyrå AP, Associated Press.

Sillkung, Regalecus glesne, är en unik fisk och räknas som världens längsta benfisk. Den kan troligtvis bli över 11 meter lång! Den finns i alla oceaner men påträffas mycket sällan levande, oftast bara några få gånger per år. De flesta har hittats uppspolade på stränderna i Mexico och Japan. Man vet inte mycket om sillkungen men man tror att de lever från ytan ner till ca 1000 meters djup. Den har fått sitt namn efter att den enligt nordisk folktro simmade först i sillstimmet och förutspådde rikliga fångster. Senast man såg en sillkung i svenska vatten var 1879!

Modellen är tillverkad av Bo Wessman som kommer att närvara vid invigningen för att berätta om sitt arbete.

Info: www.havetshus.se