26 januari, 2011

Kustbevakningens fartygsflotta förnyas

Kustbevakningen har beställt fyra kombinationsfartyg av typen KBV 031, av P+S Werften GmbH i Wolgast, Tyskland, ett varv inom Hegemann-koncernen. KBV 312-serien omfattar fem nya övervakningsfartyg, som ska ersätta äldre fartyg i den svenska kustbevakningsflottan. De kommer att byggas på ett varv i Estland.

Det första fartyget ska levereras den 31 maj 2011 och de följande med fyra månaders intervaller. Därmed kommer alla fartyg att vara levererade 2012.

Inriktningen är att placera ett fartyg i varje kustbevakningsregion för att ersätta en del av de äldre miljöskyddsfartygen i den nuvarande flottan. Benämningen kombinationsfartyg innebär att fartygen ska tjänstgöra som miljöskydds- och övervakningsfartyg med alla de uppgifter som Kustbevakningen har i dag; t.ex. sjötrafik- och miljöövervakning, gräns-, fiske-, tull- och polisiära kontroller till sjöss.

Fartygen är avancerade miljöskyddsfartyg och kan ta upp och lagra 250 m³ olja i egna tankar. De är också väl utrustade för sjöräddning i alla väder. Fartygen har bland annat en rescue-båt placerad på en ramp i aktern, och har möjlighet att bekämpa bränder till sjöss och i hamnar. Den operativa förmågan blir väsentligt större än den hos dagens miljöskyddsfartyg.

Ordersumman är 86,3 miljoner euro för fyra fartyg.

En större svävare, projekt KBV 590, kommer att byggas i England. Beräknad leverans till Kustbevakningens station i Luleå är februari 2011.