25 januari, 2011

Beslut om bidrag till friluftsorganisationerna för 2011

Nu är fördelningen av statsbidragen till landets friluftsorganisationer för år 2011 klar. De svenska friluftsorganisationerna visar ett stort intresse och engagemang för att utveckla friluftsliv och bidra till folkhälsa och miljöengagemang.

Svenskt Friluftsliv tog vid årsskiftet över uppgiften att fördela statsbidragen från Naturvårdsverket. 27,8 Mkr har fördelats till friluftsorganisationerna i Sverige. Totalt inkom ett 60-tal ansökningar men med ett önskemål om finansiering på ca 55 Mkr.

– Att fördelningen av bidragen sker av friluftslivets paraplyorganisation känns naturligt och stärker friluftslivet i Sverige. Det fortsatta samarbetet med Naturvårdsverket kommer att utvecklas, inte minst för att förverkliga den nyligen lagda friluftspropositionen säger Ulf Silvander, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv.

Merparten av de beviljade medlen har gått till att stärka organisationernas långsiktiga verksamhet.

– Jag kan med glädje konstatera att friluftsorganisationerna bidrar till folkhälsan i samhället och skulle, med högre anslag, kunnat bidra än mer, säger Ulf Silvander, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv.

Riksdagen beslutade i december 2010 att Svenskt Friluftsliv tar över uppgiften att fördela statsbidrag till friluftsorganisationerna. Beslutet fattades utifrån regeringens proposition Framtidens friluftsliv, vilket för övrigt var Sveriges första friluftspolitiska proposition. Beslutet var en mycket viktig milstolpe för friluftslivet i Sverige då friluftsrörelsen på detta sätt får en starkare och tydligare position.

Info: www.svensktfriluftsliv.se