19 januari, 2011

Toyota utvecklar nästa generation elbilsbatterier

Toyota har gjort framsteg i utvecklingen av nästa generation så kallade sekundärbatterier, främst avsedda för elbilar. De nya batterierna beräknas få en kapacitet som vida överträffar litium-jon-batterier. Detta kan på sikt även komma båtbranschen till godo genom bättre batterikapacitet.

Syftet med Toyotas utvecklingsarbete är att bidra till den revolutionerande utveckling av batteriernas prestanda som är helt nödvändig för att eldrivna miljöbilar ska kunna få ett brett genomslag.

När det gäller halvledarbatterier (Solid-state batteries) har Toyota lyckats minska det så kallade partikelmotståndet och har därmed gjort lovande framsteg mot målet att skapa halvledarbatterier i ett kompakt format.

För metall-luftbatterier har Toyota nu kunnat fastställa reaktionsmekanismen hos litium-luftbatterier. Företaget har också fastställt sin forskningspolicy för denna typ av uppladdningsbara sekundärbatterier.

I januari 2010 bildade Toyota en ny avdelning som är inriktad speciellt på att utveckla produktionstekniken för nästa generation batterier. Avdelningen har 100-tal anställda och intensifierar nu sitt arbete.