18 januari, 2011

Laxdiskussioner i EU

Representanter för projekt Låt vildlaxen vandra hem och Länsstyrelsen i Norrbotten har träffat ansvariga rådgivare inom EU för direkta diskussioner om framtiden för östersjöns vildlaxbestånd.

Inriktningen på samtalet med Ilona Jepsena och Peter Hopkins var att lyfta fram de utvecklingsmöjligheter som vildlax kan erbjuda älvdalarna och hur en modern laxförvaltning bör utformas.

– Vår presentation utgick från att vildlax ska tillåtas att återvända till sin hemälv för reproduktion och småskaligt skördande baserat på varje bestånds specifika bärkraft, berättar Glenn Douglas från projekt Låt vildlaxen vandra hem.

Bland annat redovisades problem som den föregående laxförvaltningsplanen inte har löst och hur älvarna endast har betraktats som smoltproducerande enheter.

– Detta har lett till nuvarande situation med ett biologiskt felaktigt fiske på blandade bestånd där svaga stammar inte kan återhämta sig. Även i starka älvar är antalet återvandrande laxar för lågt för att tillåta utveckling av fisketurismen, säger Glenn Douglas.

Annat som diskuterades var oron över den kraftiga ökningen av långlinefiske i Östersjön som motverkar de positiva effekterna av drivgarnsförbudet och oroande låg överlevnad hos utvandrande smolt. Även behovet av att varje älv ska ha en rätt till ett mål på ett minsta antal återvandrande laxar fördes fram.

– Vi berättade hur vi är beredda att fortsätta jobba både offensivt och progressivt med fisketillsyn, miljöåtgärder och fiskevård men att vi i grunden behöver en sund förvaltningsplan som förhindrar ett allt för hårt fiske på blandbestånd, säger Glenn Douglas.

Från projektet Låt vildlaxen vandra hem hoppas man att beslutsfattarna inom EU får ett annat perspektiv på vår gemensamma vildlaxresurs och ser hur en modern fiskeförvaltning leder till betydligt bättre utveckling än vad som varit fallet med den tidigare laxförvaltningsplanen.

– Fiskerättsägare och övriga delar av samhället måste känna sig delaktiga i förvaltningen av laxen om målen i EU:s nya förvaltningsplan ska kunna uppnås. Laxfisket får inte vara förbehållet det storskaliga yrkesfisket, avslutar Glenn Douglas.