14 januari, 2011

Kustbevakningen minskar regionledningarna

Idag har en översyn av den regionala organisationen och ledningen presenterats för personalen i Kustbevakningen. I översynen förordas ett förslag om två kustbevakningsdistrikt.

I den översyn som nu lämnats över till gd föreslås en ny regional organisation med två Kustbevakningsdistrikt, två ledningscentraler och en flygledning. Skälen är att en organisation med två kustbevakningsdistrikt, Väst och Ost, frigör runt 21 Mkr årligen för den sjögående verksamheten.

De två distriktens ledningar lokaliseras till Stockholm och Göteborg och flygledningen blir kvar i Skavsta.

− Jag vill poängtera att detta är ett förslag och att beslutet kan komma att se ut på annat sätt än i utredningen. Jag kommer nu att noga överväga olika alternativ innan jag fattar beslut, säger generaldirektör Judith Melin, som efter MBL-förhandlingar väntas fatta sitt beslut i slutet av februari.

Under hösten 2009 presenterade Kustbevakningens gd Judith Melin sin inriktning för styrningen av Kustbevakningen. I den ingår ett antal utredningsuppdrag, bland annat den översyn av regionledningar och ledningscentraler som idag presenterats.

− Målet är att skapa så mycket kustbevakning som möjligt och att utväxlingen av kustbevakningsinsatserna blir optimal. Det kan till viss del tillgodoses med ökade resurser, men också genom att vi är beredda att pröva vårt sätt att arbeta och vårt sätt att leda och styra verksamheten, skriver gd Judith Melin i sin inriktning.