Antalet omkomna genom drunkning fortsätter att minska. Under 2010 omkom totalt 79 personer vid drunkningsolyckor. Det är andra året antalet understiger 100 personer och det lägsta antalet registrerade någonsin under ett år.
Antalet drunknade har minskat med ca 900 personer per år sedan början av 1900-talet. Under 40-talet hade antalet halverats till cirka 500 drunknade. Under 60-talet uppgick drunkningstalen till cirka 340 personer/år varav inom båtlivet cirka 120 personer/år. Motsvarande siffror för 2010 är 79 respektiver 29 personer.
Drunkningsolyckorna minskar trots ökat antal invånare och ett större och rörligare friluftsliv. För andra året i rad visar sammanställningen att färre än 100 personer omkom vid drunkningsolyckor. Vad är det som händer och vilka är de tänkbara orsakerna? Vi vet att vädret spelar roll likaså vattentemperaturen.
Simkunnighet och vattenvana är viktig kunskap för att undvika drunkningsolyckor. Rätt attityder och beteenden vid vatten och i båtar är mycket troliga orsaker till den positiva trenden. Det omfattande förebyggande arbete som enträget och under lång tid utförts av säkerhetsmedvetna föräldrar, olika organisationer, skolor, myndigheter, kommuner, allmänhet m.fl. har säkerligen spelat en mycket viktig roll för minskningen av antalet drunkningsolyckor. Detta arbete får aldrig upphöra utan bör istället intensifieras.
Alla har vi ett förhållningssätt till vatten. Genom skolan försäkrar vi oss om att simkunnigheten liksom kunskap för säkert beteende i, vid och på vatten når alla.
Enligt SIKA Rapport 2009:3 uppskattas kostnaden för ett dödsfall (så kallat olycksvärde) i trafiken till drygt 22 miljoner kronor. Det är alltså en god affär att arbeta förebyggande.
Låt oss alla glädjas åt den positiva trenden och samtidigt fortsätta arbetet med att öka trygghet och säkerhet vid vatten för alla.