5 januari, 2011

Räddningsberedskapen till sjöss förstärks på västkusten

Sjöfartsverket och Sjöräddningssällskapet samverkar för att stärka den statliga räddningsberedskapen på västkusten inför den kommande isvintern. En svävare flyttas från Luleå till Strömstad.

Isläget längs våra kuster varierar från vinter till vinter. Isvinter på västkusten är inte så vanligt, men den här gången kom vintervädret tidigt och det innebär att det sannolikt kommer att vara is på delar av västkusten.

För att snabbt kunna undsätta nödställda vid framförallt isolyckor, behövs en svävare – en räddningsfarkost som kan ta sig fram både över vatten och is. Eftersom det inte finns några fast baserade svävare på västkusten, har Sjöfartsverket tillfälligt flyttat en av sina svävare från Luleå till Strömstad. Den bemannas där av Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare.

Ett liknande arrangemang genomfördes även förra vintern. Då var det dessutom ytterligare två svävare från Sjöräddningssällskapet som ombaserades från ostkusten. Detta är den första svävaren som flyttas till västkusten denna säsong. Beroende på hur det kommande isläget ser ut kan fler svävare omstationeras till västkusten.

Med isen kommer också en risk för isolyckor. Personer som hamnar i iskallt vatten behöver omedelbar undsättning. Isen gör att det dessvärre är svårt för vanliga räddningsenheter (båtar) att ta sig fram.

Samtidigt kan det vara på sin plats att mana till försiktighet, speciellt med säsongens tidiga och många gånger svaga isar.

Info: www.sjofartsverket.se