4 januari, 2011

Lyckad racingsäsong för Oskar Samuelsson

Den avslutande halvan av säsongen i mellanöstern blev riktigt lyckad för Oskar Samuelsson. Så pass lyckad att han vann hela serien. Första tävlingshelgen var i Doha, som är Qatars i princip enda stad. I inbukten nedanför stadens skyskrapor låg depå och banan. Det är relativt öppet vatten, vilket ledde till stökigt och mycket dyningar och ett svårkört race var något som ingen tvekade inför.

För Oskars del brukar det gå bra i tuffare förhållanden. Han kände rätt snabbt på träningen att båten var bra balanserad för uppgiften och att sedan köra hem bästa kvaltid var inga problem. Oskar kunde sedan vinna racet utan större dramatik. Dag två började på liknande vis, det blev dock lite rörigt i starten då nästan hela fältet tjuvstartade, dock inte två av Oskars snabbast konkurrenter.

– Vår trio låg efter resten av fältet som var långsammare än oss, jag lyckades efter några varv ta mig ur gröten och kunde sedan säkra segern, säger Oskar.

– Inför Abu Dhabi-helgen hade jag kopplat ett räjelt grepp om totalsegern men det var ännu vidöppet. Jag var riktigt laddad inför första racet men hade hela tiden i huvudet att jag inte behövde vinna, jag kunde komma trea-fyra och ändå ta hem det hela.

– Jag fick dock till kvalet bra och var snabbast. I starten blev jag sedan påkörd och kom ut som fyra, jag avancerade snabbt till tredje plats och låg sedan och jaga finske Roms ett par varv innan jag tog mig om.

Nu var siktet instället på tyske Hagin, efter några varv var Oskar ikapp och kunde attackera. Efter en tuff fight så kunde han lura finnen och ta sig förbi.

– Dag två hade jag inte samma glöd, en tredjeplats skulle oavsett segrare säkra segern, det var också så jag tog mig i mål, seriesegern var nu klar, säger Oskar.

Det var nu en helg kvar med tävlingar i Sharjah. Det blev ett smått upp och ned vänt race.

– Första dagen tog jag polen i kvalet, men i racet fick jag först ett rep i propellern, jag åkte in i depån och teamet tog bort det, ut igen och ett halvt varv senare satt det ett nytt rep, väldigt mycket skräp i vattnet som inte syndes. Sista racet för säsongen slutade med seger lite oväntat.

– Jag blev trängd av Abu Dhabi-båten i starten och kom ut som femma, när sedan Qatar-teamet fick stopp och paceboaten kom ut på banan kunde jag få kontakt med resten av fältet igen. När paceboaten släckte lamporna körde jag om hela högen och sedan var det bara en nedräkning till målgång och säsongsslut.

– Det här blev min kanske bästa säsong hittills, det blev även min första titel. Det var väldigt kul att få vara med F1 och köra och även visa upp sig. Nu laddar vi på för att vinna nya titlar kommande säsong, säger Oskar Samuelsson.