15 december, 2010

GORE-TEX® utsett till den viktigaste uppfinningen

I en stor läsarundersökning som magasinet Outside har genomfört blev GORE-TEX®-materialet utnämnt till den viktigaste uppfinningen i outdoorbranschen genom tiderna. Och det med en enorm marginal.

– Vi gör en stor läsarundersökning varje år för att se vad läsarna tycker om tidningen och webben. Vi tittar mycket på undersökningen när vi planerar tidningens innehåll och form, säger Glenn Mattsing, chefredaktör på Outside.

En av frågorna i årets undersökning löd: ”Vilken är den viktigaste uppfinningen inom outdoorbranschen?”. Bland de cirka 1000 svaren var det drygt två tredjedelar som ansåg att GORE-TEX® är det viktigaste som hänt friluftsmänniskan. Andra uppfinningar som fick en relevant svarsfrekvens är GPS, carvingskidan och heldämpad MTB (se grafiken nedan).

Gunnar Carlsson, VD på WL Gore Scandinavia, är mycket nöjd med resultatet.

– Att GORE-TEX® som har funnits på marknaden sedan 1976 får sådant förtroende av aktiva friluftsmänniskor i Sverige gör oss mycket stolta. Det bevisar att konsumenterna har stor nytta av vår produkt och att den har hållit hög kvalitet alla dessa år, menar Gunnar Carlsson.

– Att listningen gjorts av läsarna ger betyget än större vikt, säger han.

Outsideläsarna har i undersökningen fått svara även på frågor om lön, boende, lästrender, intressen, resvanor och om var och vad de spenderar sina pengar på. För mer information om Outsides läsarundersökningar besök:

http://outsideonline.se/about/vad-ar-outside/.

Delar av årets läsarundersökning är publicerade i Outsides september- och novembernumren.

Så fungerar GORE-TEX®-materialet:
Den viktigaste beståndsdelen i ett GORE-TEX®-plagg eller -sko, själva membranet, är ofta inte synligt men helt avgörande för funktionen. GORE-TEX®-membranet är gjort av så kallad ePTFE* som har mikroskopiskt små porer – 20 000 gånger mindre än en vattendroppe – mellan fibrerna. Porerna är däremot tillräckligt stora för att släppa igenom vattenmolekyler, det vill säga vattenånga.
På så vis blir membranet helt vattentätt, men släpper igenom fukt – vattenånga.
GORE-TEX®-membranet lamineras mot ett yttertyg som passar det tänkta användningsområdet. Tyget behandlas så att vattendroppar ska “pärla” sig och rulla av ytan på plagget.
Insidan av membranet skyddas ofta av ett foder, varför membranet inte syns i plagget eller skon.
Alla sömmar tejpas för att vara garanterat vattentäta.

* ePTFE står för expanderad polytetrafluoretylen.

Om WL Gore & Associates

W.L Gore startades i USA för 50 år sedan som ett familjeföretag av William Gore. Grunden till företagets framgång är materialet som kallas ePTFE (expanderad polytetrafluoretylen). Konstgjorda blodkärl, filter för kemisk industri, packningar och skärmningar i mobiltelefoner liksom gitarrsträngar är bara några exempel på vad W.L. Gores egen forskning resulterat i sedan 1958. Det mest kända varumärket är GORE-TEX®, ett material som används bland annat i sport- och skyddskläder.