Havsplaneringsutredningen lämnade 9 december förslag om fysisk planering av havet. Planering behövs eftersom miljötillståndet i haven inte är långsiktigt hållbart, samtidigt som anspråken på att använda haven ökar. Behovet av att skydda den marina miljön ökar också. Planeringen ger grunden för hur nyttigheterna och utrymmet i havet ska fördelas.
Användningen ska bli effektiv, så att belastningen på resurserna och behovet av utrymme i havet minimeras. Havsplanerna ska förebygga konflikter mellan olika intressen och hjälpa till att lösa dem som uppstår.
Intresset växer internationellt för havsplanering. Utredningens förslag till planeringssystem ger Sverige förutsättningar att ligga i framkant inom EU och få ett modernt system för planering av haven. Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2012.
– För Sverige, som har EU:s längsta kuststräcka, är det ett särskilt ansvar att planera och förvalta havsresurserna. Utgångspunkten är att vi måste se till att ekosystemen fungerar väl. Havsplanerna kommer att vara ett viktigt verktyg för att uppnå våra nationella miljömål och EU:s mål om god miljöstatus i haven år 2020, säger utredaren Axel Wenblad.
Havsplaner ska enligt förslaget tas fram för tre områden; Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. Den nya Havs- och vattenmyndigheten ska ansvara för planeringen och utarbeta planerna tillsammans med länsstyrelserna längs kusten. Andra myndigheter ska bidra med underlag och medverka i arbetet. Kustkommunerna har en central roll och förväntas delta i hela processen. Det är också viktigt att såväl miljö- och intresseorganisationer som allmänheten deltar när planerna tas fram.
En havsplan ska bestå av plankartor och ställningstaganden om hur havet ska nyttjas, skyddas och förvaltas, liksom om vilka samhällsintressen som ska beaktas. Planerna, som i första hand riktar sig till kommuner och myndigheter, får betydelse för beslut om tillstånd för olika verksamheter och beslut om åtgärder för att skydda havet och havsmiljön.