7 december, 2010

Volvo Powertrain förstärker med Ruukki

Volvo Powertrain, som utvecklar och tillverkar Volvos stora motorer för bland annat lastbilar, båtar och bussar, har slutit avtal med verkstadsföretaget Press & Plåtindustri AB i Oskarhamn om tillverkning av förstärkningsplåtar till motorblocket, så kallad ladderframe.

Stålet till plåtarna levereras av finska stålkoncernen Ruukki.

– Det handlar om specialdesignade coils i två bredder och två tjocklekar, som Ruukki ska leverera och vi förädlar, säger Peter Ekman, marknads- och inköpschef på Press & Plåtindustri AB.

PPI har tagit hem ordern, som omfattar 200 000 ladderframes om året i fyra år, i tuffast möjliga internationella konkurrens.

– Konkurrensen innebär att även våra leverantörer måste leva upp till mycket stränga krav på kvalitet och leveransprecision. Vi har haft Ruukki som leverantör under många år och upplever dem bäst när det gäller leveransprecision. Dessutom är de mycket serviceinriktade och har engagerat sig starkt i vår verksamhet, säger Peter Ekman.

– Ett företag som PPI och en produkt som denna, är ett bra exempel på hur vi på Ruukki kan och vill arbeta tillsammans med kunden för att optimera deras produkter. Vi satsar mycket på teknisk support, säger Jan-Olof Melander, säljare på Ruukki.

Ladderframe placeras på gjutgodset inne i oljebadet. Merparten av dem kommer att levereras till Volvo Powertrain i Skövde, men en del kommer att gå till monteringsanläggningar i Brasilien och Japan.

Ordern innebär för Ruukkis del leveranser av 2 500 ton handelsstål om året de kommande fyra åren.