2 december, 2010

Världens bästa sjöfartsklubb finns i Göteborg

Sjömansservice fritidsanläggning Rosenhill i Göteborg mottog idag (2/12) ett pris som årets sjömansklubb. Priset delades ut vid en ceremoni vid IMO:s (International Maritime Organization) högkvarter i London. Utmärkelsen är instiftad av ICSW (International Committeé on Seafarers Welfare) och delades ut av IMO:s generalsekreterare Admiral Efthimios Mitropoulos.

2010 är av FN (IMO) utnämnt till Sjömannens år och syftet är att lyfta fram arbetet som sjömännen gör för hela världen. ICSW arbetar med frågor som rör sjömäns välfärd ombord och i hamn. Det kan vara allt från hälsoprojekt till att stötta olika organisationer som försöker göra livet drägligare för sjömännen. Under detta Sjömannens år vill man ytterligare påvisa och uppmuntra de som arbetar aktivt med välfärd för besättningarna. Därför instiftade man 4 priser i olika kategorier; Årets rederi, Årets hamn, Årets Sjömanscenter och Årets välfärdspersonlighet.

Årets sjömanscenter, Rosenhill, erbjuder besättningar på anlöpande fartyg en stunds avkoppling från ombordlivet, vilket är bra för det sociala livet men också säkerheten. Sjömännen arbetar ofta långa pass ombord och kan vara iväg från familj och vänner under långa perioder, ibland upp till ett år.

Att få möjligheten att komma iland några timmar för att kommunicera med familjen eller bara för att sitta ner och fika lite gör en stor skillnad för den enskilde. Rosenhill erbjuder också ett stort utbud av aktiviteter för de som vill. Zumba, gym, bordtennis, tennis, biljard, simtur i poolen för att nämna några.

Övriga nominerade:
Fremantle (Australia) – Mission to Seafarers
Gothenburg (Sweden) – Rosenhill Seaman’s Centre
Hamburg (Germany) – Duckdalben
Port Everglades (USA) – Seafarers House
Venice (Italy) – Friends of Stella Maris

Det är sjömän runt om i världen som fått rösta fram vinnaren.