Båtägarna i Askersunds Segel- och Motorbåtsklubb har i höst kunnat tvätta sina båtar på en helt ny spolplatta. Den har blivit verklighet med ideellt arbete och bidrag. – Det fungerade bra när vi tog upp båtarna i höst. Vi hanterade totalt cirka 350 båtar, säger Arne Karlsson som har varit med från projektets början till slut.
Spolplattan betjänar i första hand dem som har båtplats i båtklubben, cirka 250 stycken. Dessutom är cirka 100 andra båtägare till anslutna till båtklubben.
– Tanken är att man ska kunna tvätta båten vid upptagningen och även under båtsäsongen. Plattan ligger i anslutning till båtrampen, som en förlängning till denna, säger Arne Karlsson.
Grunden för spolplattan var en skiss från SBU på ungefär hur det skulle kunna se ut. I princip har klubben följt det förslaget och lagt till en slambrunn.
Klubben tittade även en del på andra klubbar som har löst sina tvättfrågor med spolplattor, bland annat Sandö Hamn i Kungsbacka.
För båtklubbens medlemmar är spolningarna gratis, det är en kostnad som ingår i medlemsavgiften. De får inte använda några kemikalier vid spolningen av båtarna.
– Kostnaden för klubben med att bygga spolplattan är främst våra egna arbetsinsatser. Vi har jobbat ganska mycket med frivilliga, säger Arne Karlsson.
Den nya spolplattan är rejält tilltagen, 23×8 m. Utrymmet räcker därmed till för att spola och tvätta av två båtar samtidigt. Det slam som sköljs av båtarna går till en slamavskiljare på 3 m3. Därifrån går restmaterialet och vattnet till ett sandfilter för att slutligen rinna ut i en separat brunn. Det renade vattnet pumpas därefter ut i sjön igen.
För att spola båtarna har klubben två Kärcher högtrycks kallvattentvättar till anläggningen. Dessa fanns i klubben sedan tidigare.
Båtklubbens ekonomiska utlägg är cirka 260 000 kr. för att betala detta sökte styrelsen ett så kallat LOVA-bidrag på 500 000 kr. Klubben fick 50 procent – 250 000 kr – eftersom medlemmarna kunde räkna sitt eget arbete som en insats värd 250 000 kr. Detta helt enligt förutsättningarna för LOVA (Lokala Vattenvårdsprojekt).
– Vi hade inte fått bidraget om vi hade fått ett föreläggande från kommunen. Den som har gjort det mesta jobbet med all pappershantering och ansökningar till myndigheterna är Jeanette Johansson. Vi hade aldrig dragit det här om inte hon hade skött kontakten med myndigheten, säger Arne.
Klubbens budget var på 500 000 kr om arbetet hade lagts ut på entreprenörer och det var den summan som klubben sökte LOVA-bidrag för. Under arbetets gång har klubben tagit hjälp av entreprenörer med bland annat grävning och asfaltering av spolplattan.
Askersunds Segel- och Motorbåtsklubb har även installerat en toatömningsstation i sommar. Det är en Zickert membranpump Buddy Modell 120 E som har fungerat bra.
– Många båtägare har sugtömt sina hålltankar med den. Den är enkel att använda och avfallet går till vårt gemensamma kommunala avlopp, berättar Arne som har byggt om sin båt så att den kan tömmas med pumpen.
Klubben sökte 150 000 kr i LOVA-bidrag till toatömningsstationen och fick 75 000 kr. även denna kan användas gratis av båtägarna. Klubben har även fått råd och hjälp av Vätterns Vattenvårds förbund, Askersunds miljöinspektör och Östergötlands båtförbund.
Lars-Åke Redéen