25 november, 2010

Helsingborg värd för Junior-SM i segling 2012

Efter åtta månaders arbete står det klart att Helsingborgs stad ska stå som värd för Svenska Mästerskapet för juniorer i segling sommaren 2012. – Det är oerhört roligt för segelsporten i Helsingborg och i Skåne. De fina seglingsvattnen utanför Råå hamn och Helsingborgsklubbarnas erfarenhet från stora kappseglings-arrangemang, gör att vi kan sätta ribban högt. Det här blir ett av de bästa JSM någonsin, säger Niklas Nordén, ordförande i Råå Jolleklubb.

Bakom arrangemanget och ansökan står de fyra klubbarna Helsingborg Yacht Club, Råå Jolle-klubb, Råå Helsingborg segelsällskap, Domstens Båtklubb tillsammans med Helsingborgs stad och Event in Skåne. Råå Hamn är tävlingshamnen och arrangörerna räknar med 650 båtar, 750 seglare och 250 följebåtar.

– Vi arbetar aktivt tillsammans med förenings- och näringslivet för att värva evenemang till Helsingborg. Att vi lyckats vinna denna tävling till Helsingborg visar att vår strategi fungerar säger Johan Lundell, evenemangsansvarig i Helsingborgs stad.

Även Lena Engström, ordförande Svenska seglarförbundet, är nöjd över att Helsingborg står som värd för JSM 2012.

– Vi är otroligt imponerade över Helsingborgs ansökan och känner en trygghet i att staden tillsammans med klubbarna ansökt om detta stora evenemang. Just nu växer tävlingen kraftigt och förbundet ser ett behov av att klubbarna i framtiden ansöker tillsammans med kommunen.

Fakta:
750 seglare beräknas delta och dubbelt så många medresenärer

fyra seglarklubbar arrangerar tävlingen med stöd ifrån Helsingborg stad

JSM består av nio klasser vilka fördelas på 4 tävlingsbanor
JSM är den största segeltävlingen i Sverige sett till antalet deltagare.