24 november, 2010

Nu krävs krafttag kring nedskräpningen i haven

Uppskattningsvis 80 procent av avfallet på Bohuskusten kommer från andra länder. Skräpet förorenar näringskedjorna i havet och försämrar hälsan hos djur som lever i eller i närheten av den marina miljön. Det försvårar dessutom förutsättningarna för kustturismen. Den 29 november tar västsvenska aktörer gemensamt upp frågan på ett seminarium i Bryssel.

Attraktiva naturmiljöer skräpas ner av hårdplast, frigolit och annat avfall som förs in med havsströmmarna. Problemet är internationellt. I Bohusläns skärgårdar kommer uppskattningsvis 80 procent av avfallet från andra länder.

EU:s gemensamma politik för havsmiljön, havsmiljödirektivet, gör det möjligt att på allvar prioritera frågan om nedskräpningen av havet och kusterna. Havsmiljödirektivet kräver att EU-länderna ska ha uppnått god havsmiljö år 2020. I ett gemensamt havsområde, som till exempel Nordsjön, måste länderna hjälpas åt för att uppnå en god miljö i havet.

Den 29 november tar Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län och kommunerna i norra Bohuslän upp frågan på ett gemensamt seminarium i Bryssel. På seminariet deltar representanter från bland andra EU-kommissionen och EU-parlamentet.

Förhoppningen är att få upp ögonen för att problemen med nedskräpningen av havet kräver samarbete över nationsgränserna och med flera sektorer för att lösas. Det kräver att havsmiljöpolitiken blir tydligare på att de som skräpar ner i havet också tvingas ta ansvar för sitt avfall.