16 november, 2010

Ny art vid Hallandskusten gav svenska sportfiskerekord

Sportfiskarna registrerar sedan 40 år alla stora fiskar och också svenska sportfiskerekord som fångas på spö i landet. Det finns rekord noterade för 31 fiskarter från sötvatten och hela 59 rekord från havet. Nyligen fångades den senaste rekordfisken och den arten blev en verkligt stor överraskning, en invandrande art från varmare hav.

Bland sportfiskare benämns den nya arten Bonito. Bonito är egentligen en hel familj av mindre tonfiskar och just denna art kallas även Ryggstrimmig pelamid (Sarda sarda). Inte sedan 50-talet har det registrerats några fångster på spö av tonfisk i Sverige. Men nu har kanske uppvärmningen av världshaven gått så långt att de hittar hit igen. Någon annan förklaring till ”invasionen” av bonitos vid Bua i Halland och ungefär samtidigt också i Danmark samt i södra Norge finns inte.

Boniton lever normalt i varmare hav som Medelhavet och Svarta havet men har tidigare gjort avstickare upp till de Brittiska öarna. De jagar intensivt efter småsill och liknande fiskar ända upp i ytan så skummet yr. Vanliga vikter är 1-3 kilo. När hemmafiskaren Simon Hermansson anmälde flera bonitos som han hade fångat på spö utanför Bua som ligger nära kärnkraftverkets varmvattenutsläpp vid Ringhals skyndade många sportfiskare till för att få en chans att fånga denna nya art.

– Storfiskregistreringen fick under några veckor motta över 100 anmälningar av bonitofångster av lyckliga sportfiskare, berättar Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Håkan Brugård.

Naturligtvis höjdes också det nya svenska rekordet för arten i rask takt. Efter Simon Hermanssons fisk på 1,687 kg höjdes rekordet fyra gånger. Daniel Lindblom från Göteborg fick en Bonito på 1,740 kg, Olle Johansson från Olofstorp 1,765 kg och Mats Lagerstedt Göteborg 1,876 kg. Den senaste i raden av rekordfiskar (2,164 kg) fångade den meriterade havsfiskaren Benny Johansson från Tidaholm, femfaldig skandinavisk mästare i havsfiske.

Nu är dock bonitofisket över för den här gången. Havet blir vinterkallt och det stora stimmet har simmat in i det varma och för allt fiske fredade varmvattensutsläppet från Ringhalsverket.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret. Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller mer än 24 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Bilden:
Benny Johansson drog den största under höstens ”bonitofeber”. Foto: Storfiskregistret