3 november, 2010

Lyckad säsongsstart för Oskar Samuelsson

Säsongen har startat ganska bra för den svenska racerbåtsföraren Oskar Samuelsson. Han är nu tillbaka på hemmaplan efter att ha tävlat i Kina. Nu väntar förberedelser inför den fortsatta säsongen. Intresset för båtracing verkar vara på topp i Kina. Vid en av tävlingarna kom hela 75 000 personer för att följa loppet. Oskar leder nu serien inför avslutningen i Mellanöstern.

Här publicerar vi Oskars egen berättelse:

Första halvan av årets serie blev sammafattningsvis lyckad. Det kunde dock ha blivit mer än vad det blev. Jag misströstar dock inte utan ser istället framåt och har en väldigt god grund att stå på innan vi går in i andra halvan av säsongen om tre veckor.

Jag är även väldigt nöjd med tillvaron i teamet, jag får fullt stöd och harmonin är klockren.

Första tävlingshelgen ägde rum i Linyi, en stad en timmes flyg ifrån Peking. Regionen har ett invånarantal tre gånger Sveriges och en flygplats mindre än Brommas. Folket var väl medvetna om vår närvaro och hade stort intresse, racet besöktes av närmare 75.000 besökare. Första dagen började bra för min del, jag var 3,8 sekunder före närmsta konkurrent under tidsträningen, en brutal utklassning med andra ord.

Jag kunde sedan ta ledningen direkt i starten i racet, tyvärr blev det rödflaggat och omstart väntade. Jag kom nu iväg dåligt och blev omkörd i starten, men redan efter ett halvt varv var jag ikapp och uppe jämsides med italienaren Del Pin, han försökte då desperat försvara ledningen och svängde in i mig varpå båda började flyga, han landa upp och ner och racet vart avblåst. Dag tvås race ställdes in p.g.a. blåst.

Andra helgen i Liuzhou började som första med vunnet tidskval. Efter en tuff start var det inga större problem med att köra hem seriens första seger. Dag två vann jag åter tidsträningen men fick en dålig start och kom ut som trea i racet, jag hamnade bakom Del Pin den här gången igen och jobbade hårt för att komma om. Det blev svårt då denne inte skyr några medel för att hålla konkurrenterna bakom sig, jag har aldrig tidigare blivit utsatt eller beskådat så ful körning som denne stod för.

Jag var ursinnig efteråt efter att ha förlorat totalsegern och tre viktiga poäng på dennes körning. Hade han inte kört som han gjorde hade jag tagit mig förbi, jag var flera gånger uppe jämsides då han tilltog sin ”köra på”-taktik för att hålla mig bakom. Jag som klarat mig med minsta möjliga marginal ifrån att slå runt förra gången backade av. Han tilldelades ett gult kort för farlig körning efteråt, jag hade velat se rött kort, svartflagg och diskning.

Om det skulle bli en tredje helg eller inte i Shenzhen var länge oklart på grund av tyfonvarning, tillslut blev det dock en dags tävlande. Jag dominarade dagen ifrån början till slut. Jag kunde redan i starten skaka av mig min italienska antagonist för att med glädje upptäcka att min svenske konkurrent tillika vän Bimba Sjöholm tagit sig upp på andra plats. Det blev alltså svenskt guld och silver!

Jag leder nu serien inför avslutningen i Mellanöstern. Jag hoppas kunna bibehålla min form och ta totalsegern. Farten finns helt klart, att jag startat i pole position varje race är ingen tillfällighet. Det som måste lösas är starterna, förhoppningsvis ska våra idéer stämma och då kan det här sluta väldigt bra.

Med vänlig hälsning
Oskar Samuelsson

Info: www.lundinf1racing.se