2 november, 2010

Medaljer till kustbevakare

Måndagen 1 november fick 31 anställda i Kustbevakningen ta emot medaljer för förtjänstfulla insatser. Framför flygplanet KBV 503 i Kustbevakningsflygets hangar på Skavsta flygplats fick de inte bara medaljer utan också ett särskilt tack från försvarsminister Sten Tolgfors.

Försvarsministern delade ut medaljerna till medarbetarna i Kustbevakningen för deras förtjänstfulla insatser inom operation Atalanta under våren och sommaren 2010. Svenska Kustbevakningen deltog, med ett flygplan och ett antal besättningar, i operationen under fyra månader. Operation Atalanta är den första EU-gemensamma marina insatsen och genomförs utanför Afrikas östkust som också innebär en civil-militär samverkan för att upptäcka och stävja sjöröveri. Kustbevakningsflygets uppgift i operationen var för att övervaka, upptäcka och dokumentera misstänkt piratverksamhet i farvattnen utanför Somalia och i Indiska Oceanen.

Kustbevakningens insatser i operationen lovordades av försvarsministern i hans tal vid medaljutdelningen. Under senare år har en rad fartyg drabbats av piratattacker utanför Somalias kust och i Adenviken. Operation Atalanta, vars främsta mål är att skydda FN:s livsmedelstransporter till Somalia, ska också skydda övrig sjöfart i området. Kustbevakningsflyget bidrog till uppgiften genom att genomföra hela 89 olika uppdrag och upptäckta sammanlagt över 80 misstänkta fartyg och båtar under sina fyra månader. Dessutom kunde man rapportera och därmed bidra till att ett antal piratbåtar, som befann sig i nöd långt ute till havs och utan förnödenheter och drivmedel, kunde undsättas.

Också Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin och chefen för Kustbevakningsflyget Kjell Larsson, tackade var och en av medarbetarna för deras goda insatser.

Bildtext:
Johan Bäckman, Kustbevakningsflyget, var en av de som fick ta emot medalj av försvarsministern. Foto: Kustbevakningen.