27 oktober, 2010

Traditionella och rymliga bobåtar från Menorca

Här är ett par intressanta båtar från spanska Barracuda. De beskrivs av tillverkaren som traditionella båtar från Balearerna, men i den här versionen har de nyare och mer energieffektiva skrov. Även båtarnas övriga design har fått sig en översyn. De två aktuella modellerna är Sasga 12 och Sasga 16.

Barracuda är kända för sina traditionella långfärdsmotorbåtar i bra kvalitet. Urpsrunget sägs vara den typ av roddbåtar som fiskarena på Menorca hade en gång i tiden.

De två nya modellerna är Sasga 12 och Sasga 16. Den mindre varianten har en totallängd på 13,50 m och bekränas bli helt färdig inför säsongen 2011. Den större Sasga 16 blir däremot inte färdig förrän under 2012. Konstruktion med mera utförs vid Sasga Yachts på Menorca.

Tack vare de runda skrovformerna och den väl utlagda skrovbredden har båtarna mycket god innervolym och en fin bärighet.

Båda versionerna har en flexibel interiör som kan anpassas helt enligt kundens önskemål. Bland annat finns en walk-around lösning för för- och akterdäck och till den stora badplattformen. Den största flybridgeversionen har boutrymmen för sex personer i tre större kabiner plus en steward/skeppare i ett utrymme i fören.

Alternativen för framdrift för Sasga 12 är antingen dubbla 260 hk eller 315 hk. Det ger en cruisingfart på 12 knop och maxfart på 18-20 knop. Räckvidden vid 12 knop är över 500 Nm. Båten har bland annat system för ljuddämpning och ett gyro stabilisation systems. Pris 360 000 Euros.

Info: www.sasgayachts.com