25 oktober, 2010

True Heading höjer säkerheten vid Watski2star Baltic

True Heading har tecknat avtal om sponsorskap med Oxelösunds Segelsällskap som arrangerar kappseglingen Watski2star Baltic. Bakgrunden är segelsällskapets beslut att införa krav på AIS transponder för alla tävlingsdeltagare i Watski2star Baltic.

Watski2stars beslut att införa krav på AIS-sändare för 2011 års arrangemang är unikt i seglingsvärlden. Säkerheten för deltagarna ökas väsentligt och genom positionssidan kommer seglare, publik och arrangörer få en helt ny överblick över hur tävlingen fortskrider i realtid.

– Watski2star har under ett antal år haft tracking från AIS- och GSM-system. GSM-systemen har ingen täckning på stora delar av Gotska Sjön. Den ökade säkerheten och värdet för publiken med kontinuerliga positionsrapporter på vår speciella positionssida har gjort att vi beslutat införa krav på AIS-sändare för 2011 års Watski2star Baltic, säger Ove Söder, projektledare för Watski2star.

För att underlätta för det nya kravet har Watski2star Baltic tecknat en långsiktig överenskommelse med True Heading (AIS-paketleverantör), Solidtango (Utveckling av positionssidan, livestreaming och liverapportering direkt från havet) samt Watski (fullsortimentsgrossist i Skandinavien). Genom samarbetena ges de 125 deltagarna möjlighet att köpa AIS-paket till kraftigt reducerade priser, alternativt hyra motsvarande utrustning.

– Vi välkomnar Watski2stars beslut att införa krav på AIS. Tekniken har många fördelar, ökad säkerhet men den medför även en helt ny dimension för publik och anhöriga. Det här är ett trendbrott och andra tävlingar världen över lär följa efter för att göra seglingssporten mer attraktiv och tillgänglig för en bredare publik, säger Anders Bergström VD för True Heading AB och själv deltagare i Watski2star Baltic 2 gånger.