19 oktober, 2010

C55-klassen vann Mästarnas Mästare

Den 17 oktober avgjordes Mästarnas Mästare i segling i Båstad. Vann gjorde C55 med Björn Österberg, Victor Österberg och David Nihlmark, KSSS. Varje år koras 49 svenska mästare i segling. Men vem som är den verkliga mästaren avgjordes under Mästarnas Mästare i Båstad, den 16 och 17 oktober 2010. I år kämpade 38 svenska mästare om titeln.

– Genom att låta de bästa seglarna mötas på korta banor nära land vill vi göra det enkelt att hänga med och mer intressant för en bredare publik, säger Stefan Rahm, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet.

Mästarnas Mästare har en stor spännvidd av seglare, allt från OS-elit till seglare från mer traditionella klasser som IF, H-båt och E-jolle. För att inte någon seglare ska få fördelen av att segla sin egen klass seglas Mästarnas Mästare i CB-66:or med spinnaker, en båttyp som ännu inte har SM-status.

Varje lag består av max fyra personer och besättningsvikten får inte överstiga 263 kilo. Det är upp till varje svensk mästare att sätta samman sin besättning.

För första gången avgjordes tävlingen i Båstad. Tidigare har tävlingen genomförts fyra gånger utanför Seglarhotellet i Sandhamn.

– Båstad är inte bara tennis. Jag vill att fler ska upptäcka vilken bra plats Båstad också är för segling, säger Henrik Jönne, hotellchef Hotel Skansen.

Tävlingen har kunnat följas i realtid på www.svensksegling.se/mastarnasmastare, då båtarna är utrustade med GPS-sändare som visar deras positioner.

Finalresultat:
C55
Int One Metre
Formula 18
CB66 Racer
Laser Master
29er
470 Herr
470 Dam

Info: www.svensksegling.se

Bilden:
Björn Österberg, Viktor Österberg och David Nihlmark vann den avgörande finalen i Mästarnas Mästare.
Foto: Elke Cronenberg.