4 oktober, 2010

Viamare startar Sveriges största båtskola

Viamare Invest har förvärvat Sjösportskolan i Långedrag. Nu slår koncernen ihop Sjösportskolan med Svenska Båtskolan och bildar Sveriges största båtutbildningsbolag. – Sjösportskolan passar bra i vårt kvalitetstänkande och vi kan nu erbjuda utbildning både på väst- och ostkusten. I vår utbildningssatsning ska vi expandera geografiskt samtidigt som vi utvecklar nya lättillgängliga utbildningsvägar, säger Hans Mellström, Viamares grundare.

Sjösportskolan har funnits i Långedrag i Göteborg i över 40 år och erbjuder både yrkesutbildning och fritidskurser. Över 2 000 personer passerar på olika sätt genom Sjösportskolan varje år.

– Vi är väldigt glada över denna möjlighet att bedriva modern båtlivsutbildning i hela landet. Nu kan vi fortsätta påverka utvecklingen, säger Karl Nordström, vd för Sjösportskolan.

Tillsammans ska bolagen arbeta för modern utbildning med kvalitetstänkande.

– Jättekul att få jobba ihop med Sjösportskolan. Tillsammans kan vi bli ännu bättre, säger Thomas Rapp, vd för Svenska Båtskolan.

– Jag ser många möjliga synergieffekter med sammanslagningen och det känns väldigt spännande att bli en del av Viamaregruppen, som har tagit ett allt större grepp om båtlivets olika delar. Vi räknar med att se lite av en ”boom” framöver med fler genomförda kurser än på många år, säger Nina Nordström, marknadsansvarig och delägare i Sjösportskolan.

Redo för båtkörkort
Bolagen förbereder nu sin utbildning inför införandet av ett eventuellt båtkörkort.

– Ingen vet ännu vad som ska ingå i utbildningen för ett båtkörkort. Jag tror att båtförarbeviset kommer att vara uppdelat i tre delar beroende på båtens storlek och hastighet. Utbildningarna kommer förmodligen ha större krav på praktik än de har idag, vilket höjer deras kvalitet. I vår nya konstellation har vi ännu större möjlighet att möta efterfrågan, säger Karl Nordström.

Om Sjösportskolan
Sjösportskolan sysslar med utbildning och båtcharter. Företaget har funnits i Långedrag i över 40 år. Förutom praktiska och teoretiska utbildningar erbjuder Sjösportskolan även äventyrsseglingar och skeppad charter. Företaget grundades av Dick Berghede, men ägs och drivs sedan mer än tio år av Karl och Nina Nordström.