13 september, 2010

Många chansar med gasolen

Av de närmare 200 000 husvagnar och husbilar som finns i Sverige befann sig cirka 2 500 vid Elmia Husvagn Husbil den 9-12 september. Där fanns även Bilprovningen som erbjöd gasolkontroll till halva priset. Även för båtägare är det nu hög tid att kontrollera gasolsystemet.

Under mässdagarna kostade gasolkontrollen endast 75 kronor jämfört med det ordinarie priset på 150 kronor.

Stor skillnad mellan olika orter
Bilprovningens statistik gällande gasolkontroller från april-augusti 2010 visar att närmare varannan husvagns- eller husbilsägare väljer att låta Bilprovningen göra gasolkontroll i samband med den obligatoriska husvagnsbesiktningen.

Det finns dock stora skillnader mellan orterna, i Rättvik, Vansbro, Åmål och Järpen väljer cirka 70-75 procent av husvagnsägarna tilläggstjänsten gasolkontroll i samband med den obligatoriska husvagnsbesiktningen. I stockholmområdet ligger andelen gasolkontroller på mellan cirka 25-50 procent.

Gasolkontroll som en separat tjänst
Enligt nya EU-regler ingår sedan den 29 april 2009 inte längre gasolkontrollen i den obligatoriska kontrollbesiktningen av husvagn och husbil. Till de husvagns- och husbilsägare som vill vara säkra på att systemet inte läcker erbjuder Bilprovningen numera gasolkontroll som en separat tjänst.

När kontrollen var obligatorisk underkändes cirka 5 procent av husvagnarna på grund av gasolläckage.

För båtar gäller det att ha ett uppdaterat system med fräscha ventiler, slangar och kopplingar samt helst även ett läckagelarm. Alde är ett av de företag som har ett komplett utbud för alla båtägare med gasolsystem i båten.

www.alde.se