23 augusti, 2010

Premiär för Båtklubbarnas dag

Båtklubbarnas dag som i våras var ett hugskott hos två båtklubbar och som fem klubbar började jobba för, har nu vuxit till ett evenemang med ett 20-tal klubbar där över 100 båtar förväntas delta. Huvudnumret är den båtparad som i sakta fart och under festliga former kommer att färdas med start vid Eriksdals Båtklubb, längst ner i Årstaviken och sedan går ut på riddarfjärden och rundar Kungsholmen för att återförenas på Riddarfjärden. En avslutande tuutfanfar avslutar årets Båtklubbarnas Dag.

På flera klubbar ordnas också med öppet hus och öppna bryggor där man visar upp sina båtar och klubbhus för nyfikna besökare. Vilka det till slut blir är inte riktigt klart, men det är ju ännu några dagar kvar.

Det ska, enligt arrangörerna, bli en festlig dag och början på en lång tradition, men det finns en allvarlig bakgrund. De ideella båtklubbarna har funnits tätt intill och inne i städerna sedan över 100 år och utgör ett starkt kulturellt inslag såväl för stadsbild som för invånarnas rekreation. Idag lever dessa båtklubbar ett alltmer osäkert liv på grund av bygg- och exploateringsplaner. När nya stadsdelar växer fram intill vatten glöms fritidsbåtarna bort och på betongkajerna står det ”förtöjning förbjuden”.

Info: Stefan Iwanowski 070-770 85 42
stiwa@spray.se

Ing-Marie Freijd 0708-572 261
art@freijd.se

www.heleneborgs.se