23 augusti, 2010

Volvo Penta IPS 1050 till nytt supportfartyg

Volvo Penta har levererat ett system med dubbla IPS1050 till ett nytt supportfartyg – M/V Performer – som ska tas i tjänst i södra Danmark. Fartyget ska jobba för Northern Offshore Services i Sverige och går direkt i tjänst vid en vindkraftpark i Danmark. Hon får goda prestanda tack vare de rejäla dieselmotorerna. Bland finesserna märks Volvo Pentas nya Dynamic Positioning System.

– Supplybåtar för vindkraftanläggningar är en snabbt växande verksamhet. Med de nya IPS1050 får vi en komplett serie motoralternativ för de här båtarna. Fördelarna är flera, bland annat lägre bränsleförbrukning än med andra motorinstallationer och hög manövrerbarhet, säger Anders Alvhede vid Volvo Penta.

Den aktuella båttypen är en multifunktionskatamaran. Hon kan frakta dykutrustning, dekompressionskammare och annan utrustning. Upp till tolv passagerare kan också åka med för att komma ut på olika servicejobb.

Båten är även utrustad med en fast 142 kVA generator för att förse byggarna med el när de installerar nya vindkraftverk. Hon har dessutom bunkermöjligheter för att transportera diesel.

Båten är byggd av South Boats i England och är konstruerad med ett aluminumskrov. Traditionellt har liknande båtar försetts med vattenjet eller ställbara propellersystem, men den här gången valde alltså Northern Offshore Services Penta IPS i stället.

En av finesserna är Volvo Pentas nya Dynamic Positioning System, som håller båten stilla i vattnet. Den möjligheten är extra eftertraktad vid servicejobb till sjöss.

M/V PERFORMER
Ägare: Northern Offshore Services, Sweden
Byggd: 2010, South Boats Special Projects Ltd. Isle of Wight, UK
Huvudmotorer: 2 X Volvo Penta IPS1050
Effekt: 588/800 kW/HP
Skrov: Aluminum
Deplacement: 25.0 t
Längd ö a: 16.0 m
Bredd: 6.3 m
Djupgående: 1.70 m
Bunkerkapacitet diesel: 6000 liter
Passagerare: 12 + 3 besättning
Räckvidd: 600 Nm
Fart: 26/22 knop