16 augusti, 2010

Staffan Lindberg vann AtSea Baltic Match Race

Ålänningen Staffan Lindberg vann AtSea Baltic Match Race. På andra plats kom fjolårets vinnare Peter Wibroe från Danmark. Båda besättningarna mötte varandra i fjolårets final och då tog Wibroe hem segern. AtSea Baltic Match Race är den första av tre regattor i Baltic Match Tour som fortsätter med tävlingar i Tallinn 16-18/8 och Helsingfors 19-21/8.

– Det känns oerhört kul att vinna. Speciellt att få ta revansch mot Wibroe då han vann över oss i finalen i fjol kommenterar Staffan Lindberg.

– Vi har haft bra fart i båten under hela regattan och känt att vi haft en edge men vi är inte nöjda med starterna. Som tur var har vi varit snabba på att ställa om och få fart i båten och tagit rätt taktiska vägval.

– Vi är trots en andraplacering mycket nöjda med regattan kommenterar Peter Wibroe. Som team kom vi hit utan att vara helt samspelta men vi har känt att det fungerat bra genom hela regattan. I sista finalseglingen fick vi ett straff emot oss innan starten. Det hade förstås känts bättre att gå in i sista racet utan att behöva ta ett straff men i slutändan var straffet inte avgörande då Staffan kopplade greppet om oss på sista länsen.

På tredje plats kom den regerande svenska mästaren i matchracing Björn Hansen som också är initiativtagare till Baltic Match Tour.

– Det känns förstås trist att inte vinna men det är samtidigt kul att seglarna är nöjda med arrangemanget och konceptet. Till nästa år hoppas vi på lite mer vind och publik och vi ser fram emot tävlingarna i Tallinn kommenterar Björn Hansen.

Resultat AtSea Baltic Match Race, Stockholm
1. Staffan Lindberg, Finland
2. Peter Wibroe, Danmark
3. Björn Hansen, Sverige
4. Michele Perris, Monaco

Fakta Baltic Match Tour:
Touren är en ny matchracingtävling i Norden som består av tre ISAF Grade 2 regattor som seglas direkt efter varandra under nio dagar i tre länder 13-21 augusti. Touren vänder sig till den internationella matchracingeliten med tonvikt på nordiska deltagare. Tolv lag kappseglar i mycket högt tempo i tre dagar i varje stad för att på kvällen dag tre, kliva ombord på en färja som tar dem vidare till nästa stad. Det segrande laget koras i Helsingfors 21/8 efter nio tuffa dygns tävlande.

Kappseglingsschema
• AtSea Baltic Match Race 1, Stockholm 13-15 augusti, Arrangör Stockholm Match Race Center och Gamla Stans Yacht Sällskap, Plats: AtSea (Skogshem) vid Elfvik, Lidingö.
• Baltic Match Race 2, Tallinn 16-18 augusti, Arrangör Estonian Match Race Union, Plats Pirita.
• Baltic Match Race 3, Helsingfors 19-21 augusti, Arrangör Nyländska Jaktklubben, Plats Björkholmen.

www.balticmatchtour.eu