3 augusti, 2010

Dags för Trosa Seglar Vackert 3-8 augusti

Under några augustidagar är skärgårdsidyllen Trosa mötesplats för 130 klassiska seglande båtar. Med start 3 augusti samlas skärgårdskryssare, mälarbåtar, jakter och havskryssare från sex länder för att kappsegla, slåss om titlarna och låta sig beundras. SM för M22, M30 och A22 görs upp i fjärdarna mellan Trosa och Fifång, liksom klassmästerskapet för M25. På fredag koras en rad nya SM-vinnare som för alltid kommer att finnas med i historieböckerna.

Veckan innehåller flera höjdpunkter. I den publikvänliga segelparaden på fredag 6 aug, Tullgarn Royal Palace Sail Parade, är alla välkomna att vara med och rösta på sina favoriter. Lördag 7 aug bjuder hård kappsegling på nära håll i seglingarnas grande finale – Trosa Tullgarn Royal Palace Regatta.

Båtarna som deltagit under veckan seglar i Tullgarnsviken precis utanför slottet. Här finns till exempel möjlighet att se den lilla skärgårdskryssaren Vixen som seglat 1000 sjömil från England till Trosa på rekordtiden tolv dagar och fem timmar. Båda dagarna fri entré och fri parkering.

Vid Barnens båtvarv i Trosa gästhamn kan alla barn bygga sin egen fantasifulla, sjödugliga farkost. Material, inspiration och handledning finns på plats onsdag till lördag. På söndag är det barnens egen dag med Ålympiad – regatta mellan Torgbron och Villabron för egenhändigt byggda båtar – och Segla med världsmästare där barn och ungdomar får prova på att segla med en mästare vid rodret.

Bryggvandring bland båtarna med guide, konst- och modellutställningen Segel och Kust i Trosa kvarn samt marin miljöutställning och öppen båt från Askölaboratoriet i gästhamnen är andra evenemang, väl värda att besöka under veckan.

Program och mer info om båtar och tävlingar finns på www.sailtrust.org