10 juli, 2010

Utmanarbåt hamnar mitt i skräp och algblomning

Förutom den tuffa seglarutmaningen att ta sig från England över Nordsjön, upp i Östersjön och till Trosa får besättningen på den lilla skärgårdskryssaren Vixen räkna med fler strapatser. Några dagar efter starten från Cowes lördagen den 17 juli möter de sannolikt ett Östersjön i full algblomning, täckt av giftig sörja. Det blir ett mycket påtagligt bevis för att miljöproverna som ska tas under seglatsen är betydelsefulla.

Seglingen från Cowes till Trosa ingår i Uffa Fox Challenge och är en del av den internationella regattan Trosa Seglar Vackert första veckan i augusti. I samarbete med Askölaboratoriet, Stockholm universitets marina forskningscentrums fältstation, ska de tre unga brittiska seglarna Luke Yeates, Jack Gifford och Will Shepherd förutom att segla så snabbt de någonsin kan också ta miljörelaterade prover i vattnen de passerar.

– Besättningens dagliga prover, fotografier och allmänna iakttagelser ska hjälpa oss att bättre förstå de förhållanden som ger upphov till den årliga algblomningen i Östersjön, säger professor Lena Kautsky, föreståndare för Askölaboratoriet.

Hon leder studien och ser med spänning fram emot rapporter om hur siktdjup och förekomst av tång, plankton och nedskräpning kommer att förändras under resan. Hon räknar med signifikanta skillnader mellan Nordsjöns salta och näringsfattiga vatten och den övergödda miljön med dåligt siktdjup i Östersjön. Små provrör för vatten, där halten av plankton senare ska analyseras, finns med ombord och noggranna metoder för att mäta platsen för varje provtagning har arbetats fram.

– Det mest intressanta för allmänheten är nog annars att Vixens besättning ska dokumentera allt skräp som flyter därute, berättar Lena Kautsky vidare. Man tänker sig ofta öppna havet som en oändlig blank och vacker yta, men i själva verket driver massor av bråte omkring. Vixen kommer att möta stora mängder plast och annat skräp.

– Detta är ett fantastiskt sätt att förena insatser för en bättre marinbiologisk miljö med att uppmärksamma en klassisk seglarbragd, säger Olle Appelberg, projektledare för Trosa Seglar Vackert – festivalen för klassiska seglande båtar.

Uffa Fox Challenge

1930 gjorde Uffa Fox samma resa som de tre unga britterna påbörjar den 17 juli. Han var en berömd engelsk seglare och båtdesigner, men också en filosofiskt lagd excentriker som ofta och gärna syntes i media. På 17 dagar seglade Uffa Fox från Cowes på engelska sydkusten till Sandhamn i sin egendesignade och mycket smäckra skärgårdskryssare Vigilant. Målet för Vixens besättning Luke Yeates, Jack Gifford och Will Shepherd är förstås att slå Uffa Fox’ 80-åriga rekord!

Bakom regattan Trosa Seglar Vackert står Stiftelsen Scandinavian Classic Yachting Trust som arbetar för att klassiska seglande träbåtar ska seglas, synas och åter bli eftertraktade. På så sätt vill man rädda ett värdefullt kulturarv.