30 juni, 2010

33 Mkr i EU-medel möjliggör muddring av Karlsborgs hamn

EU bidrar med 33 Mkr för att möjliggöra muddring av Karlsborgs hamn. Då strukturfondspartnerskapet i övre Norrland torsdag den 17 juni prioriterade vilka nya projekt som ska beviljas EU-medel ur den regionala samt den sociala fonden, beviljades en delfinansiering för muddring av farleden Karlsborgs hamn med 33 Mkr.

Pengarna möjliggör att farleden nu kan muddras så att den överstiger 8 m djup och därmed tillåter större fartyg samt isbrytning vintertid. Utöver partnerskapets 33 Mkr går Kalix kommun in med 20 Mkr av eget kapital, och även Billerud Karlsborg kommer att bidra. Projektkostnaden beräknas totalt att uppgå till cirka 80 Mkr.

En hamn som är öppen året runt innebär hållbara transporter till konkurrenskraftiga priser, och för många av ortens exportintensiva företag är en lättillgänglig hamn ett mycket efterlängtat alternativ. Många av de transporter som idag måste gå på landsväg kommer – när hamnen muddrats – att kunna styras om till sjöfart. På så sätt uppfylls både miljö- och effektivitetsmål.