21 juni, 2010

Domstens båtklubb firar sitt 40-årsjubileum

Domstens båtklubb på Skånes västkust fyller 40 år, vilket firas med kalas i höst. Först väntar en härlig båtsäsong i denna klubb som har en hel del regelbundna aktiviteter. – Alla båtfolk är välkomna att hälsa på i vår hamn. Vi har både badbrygga och fin sandstrand samt fredade områden runt hela byn. Det finns fina promenader längs kusten och en i bokskogen en bit från hamnen, berättar Göran Artman, ordförande för Domstens båtklubb.

Klubben har drygt 300 medlemmar och äger själv hamnen med sina 150 båtplatser. Hamnen har nya duschar och toaletter samt Portapottitömning. Någon pump för fasta hålltankar finns inte än.

I hamnen med sina väl skyddande pirarmar finns sex ordinarie gästplatser. Dessutom använder klubben systemet med röda och gröna skyltar som ger mer plats för besökare.

I Domsten seglar medlemmarna varje tisdag. Klubbseglingarna lockar 10–12 båtar, som seglar en runda runt fasta sjömärken i en dryg timme.

– Därefter tar vi en pilsner tillsammans i klubbstugan och sitter och ljuger. Årets seglare blir den som har deltagit flest gånger. Därmed blir det aldrig några protester eller liknande.

För två år sedan investerade klubben i ett modernt övervakningssystem med kameror. Det spelar in på nätterna så att vi kan se om det händer något på nätterna. – Framför allt är det avskräckande för tjuvar. Vi har kompletterat detta med vaktgång under sommarhalvåret. Det har fungerat bra så här långt, säger Göran Artman.

www.domstensbatklubb.se

Bildtexter:
Styrelsemedlemmar och seglare i Domstens båtklubb samlade inför en tisdagssegling. Ordförande Göran Artman tvåa från höger i främre raden. Foto: Susanne Artman.