18 juni, 2010

Förbud mot valfångst i Antarktis livsviktigt för valar på södra halvklotet

Om valpopulationerna på hela södra halvklotet ska få en säker framtid är det viktigt att stoppa valfångsten i Södra Oceanen (vattnen runt Antarktis). Det visar en ny WWF-rapport inför Internationella Valfångstkommissionens (IWC) möte i Agadir, Marocko den 21-25 juni. Där ska regeringarna diskutera om man ska återuppta den kommersiella valfångsten i de antarktiska vattnen.

WWF-rapporten ”Save the Whale, Save the Southern Ocean” avslöjar hur populationerna av stora valarter minskat i den södra hemisfären. Många är helt beroende av Södra Oceanen för att hitta sin föda. Om valpopulationerna krymper ännu mer kommer de att försvinna även i haven runt många länder i Afrika, Oceanien, öar i Stilla Havet och Sydamerika.

– Är det någon plats på jorden där valarna ska vara skyddade är det i den Södra Oceanen. Ansvaret för att se till att valfångst inte bedrivs där ligger hos medlemsländerna inom IWC. Trots det vill den svenska miljöministern att kommersiell valfångst öppnas upp där, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF.

Valfångst har varit förbjuden i Södra Oceanen i många årtionden. Okontrollerad kommersiell valfångst under förra århundradet ledde till att flera av de stora valarterna var nära utrotning. År 1994 etablerade IWC Södra Oceanens valreservat. Men sedan det kommersiella valfångststoppet 1986 har Japan dödat 9 409 valar i Södra Oceanen under namnet ”vetenskaplig forskning”.

Jämfört med tiden före valfångsten är de flesta stora valarterna i Södra Oceanen fortfarande kraftigt decimerade. Mer än 200 000 antarktiska blåvalar levde i Södra Oceanen – men 1900-talets valfångst minskade populationen och den senaste uppskattningen ligger på endast 2 300 djur. 725 000 sillvalar har dödats under den tidigare kommersiella valfångsten – sillvalen är nu listad som hotad. Trots det ligger det ett förslag i IWC om att öppna upp valfångst för just denna art i Södra Oceanen.

Klimatförändringar, fartygskollisioner, kommersiellt fiske som kan minska tillgången på föda, risken att fastna i fiskeredskap och miljögifter. Det är hot som med all sannolikhet påverkar denna artgrupp som förökar sig långsamt.

– Vi vet med all sannolikhet att det hänsynslösa dödandet av mer än en miljon valar i Södra Oceanen dramatiskt har påverkat valpopulationerna på hela södra halvklotet, menar Tom Arnbom, valexpert på WWF. Nya studier visar att den direkta effekten av valpopulationerna kan ha en viktig påverkan på ekosystemens produktivitet som är nära länkat till kolcykeln och den globala klimatregleringen.

Att valpopulationerna får återhämta sig gynnar turistindustrin. Bara i Latinamerika ger valskådningen årligen drygt 1,5 miljarder kronor i inkomster, ofta i kustområden som ligger utanför de normala turiststråken.

Eftersom valar fortplantar sig långsamt, behöver de lång tid för att återhämta sig från överexploateringen. Exempelvis blåvalen, blir könsmogen först mellan fem och 15 års ålder, och de föder ungar vart annat till vart tredje år.

Därför är det viktigt att medlemsländerna inom IWC ser till att ingen kommersiell valfångst får bedrivas i Södra Oceanen.