8 juni, 2010

Framgångar för Faurby 396 Jesper Bank Edition

Faurby 396 Jesper Bank Edition har fått en bra inledning på säsongen: hittills har man fått mycket bra placeringar i kappseglingarna ”Big Boat Challenge” och ”Palby Fyn Cup” och besättningen har positiva förväntningar på kommande kappseglingar. När det lilla danska båtvarvet Faurby Yacht sjösatte sin nyaste båt – 396 Jesper Bank Edition som varvet har utvecklat i samarbete med den danske seglarstjärnan Jesper Bank – i maj var de flesta spända på resultatet: hade man verkligen lyckats skapa en ”varg i fårakläder”?

Detta är en båt som inte bara lever upp till Faurbys traditionellt höga komfortnivå utan även kan tävla i de främsta kappseglingarna.

Alla resultat hittills tyder på att man har lyckats med projektet. Sedan sjösättningen den 4 maj har den nya båten deltagit i två kappseglingar i Danmark, med Jesper Bank vid rodret. Vid ”Big Boat Challenge”, som ingår som första etapp i serien Baltic Open IRC och gick av stapeln vid Fyn den 22 och 23 maj, fick teamet en andraplacering i sin grupp. Och vid kappseglingen ”Palby Fyn Cup” förra veckoslutet blev det en förstaplacering i gruppen. Jesper Bank är riktigt nöjd:

”Nu har det gått relativt kort tid sedan ”Krone 1”, som jag har döpt min version av båten, stod klar. Därför har jag inte haft så lång tid på mig att lära känna henne. Ändå lyckades vi göra bra ifrån oss i de första kappseglingarna och det beror bland annat på att de förbättringar som vi har gjort också har visat sig fungera i praktiken. Jag är riktigt glad över resultatet”, säger Jesper Bank.

Nästa gång Jesper Bank och hans team deltar i en kappsegling blir det vid ”Brandsø Rundt” som äger rum den 5 september vid Middelfart på Fyn, Danmark.

Bildtexter

Foto nr 1:
Vid Big Boat Challenge fick Jesper Bank och hans besättning på Faurby 396 Jesper Bank Edition en flygande start.

Foto nr 2:
Vid Fyn Cup var det inte bara på vattnet som Faurby glänste. På land såg vackra Faurby-flickor till att dra uppmärksamheten till båten. Här överlämnar de en hälsning med färdproviant till Danmarks kronprins Fredrik.

Om Faurby 396 Jesper Bank Edition
Faurby 396 Jesper Bank Edition är resultatet av ett nära samarbete mellan Faurby och Jesper Bank. Jämfört med originalversionen har man på den nya versionen av Faurby 396 de luxe bl.a. gjort följande förändringar:

• Båten har utrustats med en T-köl, kolfibermast och vanter i borden för att öka stabiliteten och ge båten högre fart.
• Köl och roder har optimerats för att minska vattenmotståndet.
• Båten har blivit ca 800 kg lättare och viktfördelningen har optimerats.
• För att få bättre utrymme i cockpiten, har man skippat levangen, utrustat båten med öppen akterstäv och flyttat tillbaka rattstammen till cockpiten.

Faurby 396 Jesper Bank Edition har givetvis utrustats med teakträ på däck och segel från Elvstrøm Sails. Den tillverkas på beställning och leveranstiden är 2–3 månader med ett förväntat pris på ca DKK 2,2 milj./EUR 295 000, exklusive lokal moms.

Faurby 396 Jesper Bank Edition nummer 1 (efter prototypen) håller redan på att tillverkas och kommer att kunna beskådas på följande flytande båtutställningar:

Århus Flydende fritid 2010
Plats: Århus, Danmark
Datum: 13-15 augusti 2010

Öppna varv 2010
Plats: Ellös, Sverige
Datum: 27-29 augusti 2010

Båter i Sjøen
Plats: Sandvika, Norge
Datum: 2-5 september 2010

Om Jesper Bank
Jesper Bank, född den 6 april 1957 i Fredericia, Danmark, är en av Danmarks mest segerrika idrottsmän någonsin. Han har vunnit VM sju gånger i fyra olika båttyper Drage, Soling, H-båt och Matchrace och deltagit i fyra OS från 1984 till 2000. Där har han tagit två guld och en brons i Soling. Guld fick han i Barcelona 1992 och i Sydney 2000.

Jesper Bank har dessutom deltagit i America’s Cup för svenska Team Victory Challenge 2003 och tyska United Internet Team Germany 2007. Den 10 januari 2009 blev han upptagen i Dansk idrotts Hall of Fame.

Civilt har Jesper Bank under tolv år, parallellt med de olympiska satsningarna, arbetat som försäljnings- och utvecklingschef. I dag är han försäljningschef på och delägare i Elvstrøm Sails.

Om Faurby
Faurby Yacht A/S grundades 1976 av båtbyggare Niels Peter Faurby som ville omsätta sin kärlek till exklusiva, handbyggda och smäckra båtar i praktiken. Allt sedan dess har erfarna seglare världen över förälskat sig i tanken på ett varv som gärna specialdesignar båtar efter kundens krav och önskemål, men som aldrig kompromissar med det personliga och gedigna hantverket eller de förstklassiga material som väljs ut omsorgsfullt för att få ett perfekt resultat.

www.faurby.com