3 juni, 2010

KBV 003 Amfitrite äntligen vid hemmakajen

På rosdagen anlöpte det tredje och mest välutrustade av Kustbevakningens tre nya fartyg Karlskrona för första gången. Hon döptes till Amfitrite och kommer att operera främst i Östersjön med Karlskrona som hemmahamn. Det är tre tekniskt sett mycket avancerade fartyg som Kustbevakningen nu har tagit i drift. De är byggda i Rumänien med ett holländskt varv som leverantör till Kustbevakningen.

Amfitrite närmade sig kajen i Karlskrona med brandsprutorna gående för hög tryck. Det var en pampig syn att se henne närma sig kajen i ett fantastiskt fint försommarväder.

Kustbevakningens nya kombinationsfartyg KBV 003 Amfitrite har 14 personers besättning. KBV 003 Amfitrite är byggd för att kunna hantera stora utsläpp av oljor och kemikalier, nödbogsera och brandbekämpa till havs. Tillskottet i fartygsflottan innebär en förstärkning av räddningstjänst och sjöövervakning i Östersjön och i EU:s beredskap och samarbete vid större olyckor.

KBV 003 Amfitrite är, liksom KBV 001 Poseidon och KBV 002 Triton, byggt av varvet Damen Shipyards i Galati vid Donau i Rumänien. Fartygen är de enda i sitt slag i norra Europa. KBV 001 och KBV 002 är placerade i Göteborg respektive Visby.

Fakta KBV 003 Amfitrite
Längd över allt: 81,2 m.
Bredd: 16,2 m.
Djupgående normalt: 5 m.
Deplacement normalt: 3 760 ton
Fart, max: 16 knop
Bogserkapacitet: 100 ton
Besättning, normalt: 12-15 personer
Besättning, maximalt: 44 personer

www.kustbevakningen.se