21 maj, 2010

Mät din egen alkoholhalt med Dräger Alcotest 3000

Från 1 juni gäller helt nya regler för att köra med alkohol i kroppen på sjön. Den nya gränsen är på 0,2 promille. Det finns instrument som gör det möjligt även för vanliga båtägare att hålla koll på nykterheten, vilket kan vara särskilt bra till exempel dagen efter midsommarfesten.

– Sjöonykterheten ökar. Numera kan även kustbevakningen göra utandningsprov om de misstänker onykter körning och i värsta fall fälls föraren för sjöfylleri. Så långt behöver det inte gå. Med en konsumentanpassad version av samma alkotestare som redan används av polisen och kustbevakningen kan du som båtförare själv kontrollera alkoholhalten och försäkra dig om att du kör nykter, säger Björn Strandberg, produktspecialist hos den svenska generalagenten KG Knutsson AB.

Dräger Alcotest 3000 är en konsumentanpassad variant av samma mätare som den polisen och kustbevakningen redan använder. Mätaren har inte samma lagringskapacitet som sin mer komplicerade föregångare Dräger Alcotest 6510 men är i övrigt precis lika korrekt, snabb och tillförlitlig som de instrument kustbevakning och polis använder. Den visar mätresultatet med en noggrannhet av 100-dels promille.

– Antalet personer fällda för sjöfylleri kommer sannolikt att öka i år. Kustbevakningen har fått utökade möjligheter att kräva utandningsprov vid misstanke om sjöonykterhet och till sin hjälp har de Drägers avancerade alkotestare. Sverige har skärpt lagstiftningen som gör att vi idag har samma låga nivå för sjöfylleri som vi har på våra svenska vägar.

Dräger Alcotest 3000 är ett professionellt instrument som fungerar precis lika bra för båtförare som för bilister.

Både trängseln och hastigheterna på sjön ökar, moderna båtar går allt fortare och det ställer stora krav på ett vaket sinne, god uppmärksamhet och kontroll.

– Det finns en devis som säger: ” Nykter vid ratten, gäller även på vatten”. Med en konsumentanpassad och kvalificerad alkotestare till hjälp kan varje seriös båtägare själv försäkra sig om att alltid köra nykter, säger Björn Strandberg.

Alkotestaren samt extra munstycken säljs via KG Knutssons traditionella återförsäljare.

www.drager.se

Kommentarer

Olof Malmlöf 16:25:16 2010-05-21

Så vitt jag vet finns det INGET bevis för att sjö-onykterheten ökar. Idén att ha en mätare är kanske bra med hänsyn till vår nya helt stolliga lagstiftning men ett sådant påstående måste i vilket fall härledas till något

Henrik Olsson 18:25:00 2010-06-12

Till Olof:
Det är ordentligt pinsamt att ens försöka försvara sjöfylla.

Olof Malmlof 23:41:54 2010-06-16

?? Pinsamt att inte du kan lasa svenska. Det finns inget som visar att sjofylla har okat. Inget som visar att 0.2 promille kommer att hindra de som redan struntar i nuvarande lagar. Dartill uselt formulerad lag och att jamfora med bil ar genant da det ar helt olika saker. En bat har inte utan vidare en dedikerad "forare". Jag tanker inte vara full – men tanker INTE bry med om att halla 0.2. (ursakta mitt amerikanska tangentbord)

Nisse A. 20:29:51 2010-06-17

Olof: Kustbevakningen säger annorlunda. Deras senaste nyhet på deras hemsida har titeln: "Ökat antal sjöfyllerier".

Olof Malmlöf 10:30:34 2010-06-22

Nisse. Lokala rubriker är ingetsom är statistiskt säkerställt. För några år sedan hävdade Sjöräddningssällskapet att båtolyckorna ökat. Erling Matz på SXK gjorde då en revision av materialet och det visar sig att båtolyckor stadigt minskat! Men, från och med nu kommer definitivt "båtfylla" att öka. Polis och Kbv rätt att testa i samband med att man är kriminell med två burkar öl i kroppen garanterar detta. Dumheter!

Nisse A. 20:34:50 2010-06-22

Varje olycka som beror på en full båtförare är en för mycket. Som dagens, som turligt nog inte verkar ha gett några större personskador. (Full motorbåtsförare körde på segelbåt med tre personer i utanför Vrångö.)

Weber 17:45:16 2010-06-23

Det är nog ingen slump att politikerna går ut med att lagen endast gäller "Stora och snabba båtar". Dom vill att "Folket" ska tycka att det gäller bara dom där som har råd med "Stora och snabba båtar". Sanningen är den att mycket små båtar med rimlig snurra kan komma upp i 15 knop och är då lovligt villebråd för slumpmässiga provtagningar. Än värre är att 0.2 promille gäller för allt och alla som vistas på sjön, även roddbåt, kanot och luftmadrass! Det är bara det att de får inte kontrolleras med slumpmässiga sk sållningsprov. Själv tänker jag rösta blankt i årets val och hänvisa till nya sjölagen.

Adam 21:47:25 2010-06-23

Weber: Du har fel – lagen gäller inte för luftmadrasser eller kanoter. Den gäller endast:
"Den som framför ett fartyg, som med motordrift kan framföras med en hastighet om minst femton knop eller som har ett skrov med en största längd av minst tio meter…"

Daniel 18:31:27 2010-08-11

Aftonbladet och Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) rekommenderar den 1 augusti 2010 alkometer med bränslecell – samma typ av sensor som Polisen använder. Polisens mätare – Dräger – är 4 gånger dyrare än t.ex. Alcoscan AL9000 från scanshop.se

Ola Ljungberg 18:39:29 2012-02-16

Nisse A. betr ditt inlägg "ökat antalet sjöfyllerister" så får du ett svar här: Kommentar av Professor Mats Edenius på Facebook.
Det är slående att polis och kustbevakning i informationskampanjer om att ”fylleriet" på sjön har minskat”
utgår från att färre båtägare tas fast.

De talar alltså inte om huruvida den nya lagen har lett till ett säkrare båtliv, vad det kostat, hur många liv man kunde räddat genom att omprioriera resurserna, utan istället valt att basunera ut att fler
båtägare söker leva efter lagen.
Det är lika relevant som att förbjuda vissa båtförare att bära vita kepsar, sätta höga böter för sådana tilltag,
intensifiera kontrollerna och triumferande konstatera att antalet förare med vit keps har minskat.

Vad har det med sjösäkerhet att göra?

Att Kustbevakningen inte heller talar om att de i somras på sina håll ändrat det sätt de kontrollerat medborgarna på kan man också notera – men inte i statistiken. Tänk vad man kan göra med statistik och goda mediakontakter.//.

Ola Ljungberg 18:41:49 2012-02-16

Weber. det var ingen dum idé med röstningen. eller detta. www.suntförnuftpartiet.se

Till Adam. Titta i statistiken, se vilka som finns där. De som politikerna friskrev. Fundera på det.

Hans Torstensson 19:27:09 2012-02-18

Weber: Vad är det för val du tänker rösta i detta år? Själv väntar jag nog med röstningen till riksdagsvalet 2014.
Någon förutsättning att få till stånd en ändring av lagen ser jag som ytterst små, speciellt med din argumentation.