19 maj, 2010

Svensk aluminiumbåt med stark miljöprofil

Sören Colbing, prisbelönt skärgårdsskildrare, fotograf och författare lanserar sitt stora båtprojekt, Skärgårdsströvaren. Målgruppen som båten riktar sig till är personer som söker en rymlig och tålig båt med på många sätt en stark miljöprofil.

Skärgårdsströvaren är tillverkad i aluminium och skrovformen gör den både tystgående och lättdriven, trots sina nio meter, och därmed också bränslesnål.

– Som skärgårdsentusiast är miljön viktig för mig men jag vill också att många fler ska kunna njuta av allt underbart skärgården erbjuder, säger Sören Colbing. Det finns idag inte så många båtar som erbjuder stora utrymmen och samtidigt en låg bränsleförbrukning. Att få till en tydlig miljöprofil i en niometers båt var den viktigaste sporren under utvecklingsarbetet.

Klassiskt modern
Designen, skapad av Per-Micael Palmgren, speglar klassiska båtlinjer från förr. Samtidigt är materialvalet, återvinningsbar aluminium, modernt och miljöriktigt. Skärgårdsströvaren är framtagen i samarbete med Nynäs Aluminiumbåtar som har flera decenniers erfarenhet av aluminiumbåtstillverkning.

Båtens segelbåtinspirerade skrovform med en ”smal” vattenlinje ger ett bra ”släpp” i aktern. Skrovformen bidrar till att göra båten lättdriven och bränslesnål utan att ge avkall på utrymmet ombord. Skärgårdsströvaren gör, trots sin storlek, små vågor. Något som kommer att uppskattas av andra på sjön.

Med den nio meter långa båten går det, tack vare det kraftfulla aluminiumskrovet, att smyga in och njuta av grunda arkipelager utan att behöva vara orolig för skador vid ofrivilliga kontakter med stenar och klippor.

– Valet av utbordare var enkelt, säger Sören. Jag är imponerad av Suzukis teknologi och kvalitet. Deras miljöprofil passar dessutom Skärgårdsströvaren perfekt. Den ”kvalitetsresa” de gjort sedan början av 1990-talet är mycket imponerande!

Båten som är utrustad med Suzukis utbordare kan köras med ett brett register gällande motoreffekt utan att kör- och sjöegenskaperna försämras.

Premiär
– Premiärturen kommer att ske i början av juni, berättar en förväntansfull Sören Colbing. Då kommer vi få veta exakt vilka motoreffekter och farter båten passar för och hur låg bränsleförbrukningen faktiskt är.

Bildtext: Sören Colbing hoppas att Skärgårdsströvaren ska inspirera till upptäckarglädje och att båten ska och ge alla möjlighet till ett inspirerat båtliv i skärgården.

www.colbing.se