En sensationell observation av en gråval har gjorts i Medelhavet. Arten har varit utdöd i Atlanten sedan 1700-talet. Forskarvärlden har sällan varit så förvånad. -Otroligt, säger Tom Arnbom på Världsnaturfonden. Gråvalen fanns ursprungligen i både norra Atlanten och norra Stilla havet, men den atlantiska stammen försvann för 300 år sedan. Orsaken är inte helt klar men sannolikt utrotades den av den tidens valfångare.
Ingen hade kunnat tänka sig att arten skulle återvända. Men häromdagen upptäcktes en stor val utanför Herzliya (norr om Tel Aviv vid Medelhavskusten) i Israel och experter från det israeliska centret för studier av marina däggdjur (IMMRAC) kunde på söndagen ta flera bilder på djuret.
Först trodde de att det rörde sig om en kaskelot, men ett antal detaljer stämde inte – och så småningom stod det klart för dem att det faktiskt var en gråval. Deras förvåning var stor men det råder ingen tvekan om vilken art som syns på bilderna. -Det är helt absurt. Ingen valforskare har haft en gråval i Medelhavet på sin mentala karta. Det kanske inte är lika märkligt som att hitta en livs levande dinosaurie, men lite åt det hållet, säger Arnbom.
Gråvalen tillhör inte de allra största bardvalarna, men ett fullvuxet exemplar väger ändå 20-40 ton. Att en population skulle ha överlevt någonstans i Atlanten i 300 år utan upptäckt förefaller inte rimligt. Frågan är då varifrån valen kommer. I Stilla havet finns gråvalen utanför Nordamerikas västkust där den vandrar söderut till vattnen utanför Mexiko på vintern och norrut till Berings hav på sommaren. -Den har knappast simmat nerför Sydamerikas västkust och sedan upp genom södra Atlanten. Jag skulle gissa att den har kommit via kanadensiska Arktis. Det är den kortaste vägen, säger Arnbom.-Det kan vara en effekt av att isarna i Arktis dragit sig tillbaka. Möjligen är det början på en återkolonisation. Det vore häftigt om den kom tillbaka till våra vatten.
Källa: Roland Johansson /TT