När Kurt Ove Eriksson på lördagsmorgonen gick ner till sin sjöbod vid Badholmarna i Bovallstand trodde han knappt sina ögon, en över tre meter långt fisk låg och guppade i strandkanten! Han kontaktade Havets Hus och gav en beskrivning av djuret som onekligen verkade det vara något unikt. Det var heller inte vilken fisk som helst som Kurt Ove hittat, utan en väldig exotisk varelse som heter sillkung. Personal från Havets Hus anlände senare till Bovallstrand, där nu vetskapen om fyndet hade spridit sig, och en mindre folksamling uppstått. Då hade redan marinbiologen Daniel Valentinsson, som är hemmahörande i Bovallstrand, redan tidigt varit på plats och konstaterat att det verkligen var en sillkung.
Sillkungen har ett särpräglat utseende, som sprunget ur en saga och drar tankarna till en kinesisk drake. Fisken räknas som värdens längsta benfisk, och kan bli över 11 meter lång. Den döda fisken var tre och en halv meter lång och i väldigt fint skick, gälarna som undersöktes var fräscha och allt tyder på att djuret ganska nyligen dött och flutit iland i Bovallstrand. Tyvärr hade den långa fisken gått av på mitten och de långa vackra spröten som är så typiskt på en sillkung lossat. Senast man såg en sillkung i svenska vatten var 1879. Man vet inte mycket om den men man tror att de lever på djupt vatten, ner till 1000 meter, och många tror att de har gett upphov till myterna om havsormar.
Fisken finns nu i förvar på Havets Hus i Lysekil där man nu ska ta ställning till hur man bäst ska ta tillvara den här unika fisken. Kanske kommer den att införlivas i 2010 års utställning om havsmonster, som visar just på alla otroliga djur som finns och funnits i våra hav genom tiderna.
Havets Hus i Lysekil AB
Havets Hus öppnade sommaren 1993. Verksamheten organiserades som egen förvaltning under kommunstyrelsen. År 2005 övergick verksamheten till det kommunägda bolaget ”Havets Hus i Lysekil AB”. Havets Hus i Lysekil AB ägs av Lysekil Stadshus AB som i sin tur ägs av Lysekils kommun. Bolaget driver publikt havsakvarium i Lysekils kommun med verksamhet som har en naturlig anknytning därtill. Ändamålet är att visa och lära om den marina världens djurliv och förhållanden, främst med inriktning på närområdet Västerhavet, samt därmed förenlig verksamhet. Bolaget skall vända sig till olika besökskategorier såsom skolelever samt aktivt medverka i marknadsföring och turismutveckling för Lysekils kommun.
Om akvariet
Havet och dess djurliv väcker beundran och förundran hos många människor. Vissa djur har vackra färger, andra byter kön och någon har tänder i magen. På Havets Hus finns över 100 fascinerande arter, från småfläckig rödhaj till död mans hand. Alla hemmahörande eller på besök i Västerhavet.
Akvariet erbjuder många spännande upplevelser. Färden börjar vid strandområdet och fortsätter genom Västerhavets olika miljöer ända ner till de djupa bottnarna. Känn på sjöstjärnor och eremitkräftor i klappakvarier, lär lekfullt på Havets Hus strandskola, inspireras av en guidad tur, se dykare som matar djuren och delta i olika temadagar. Utbudet av aktiviteter varierar under året.
Inom Havets Hus finns sammanlagt 40 akvarier. Från det största, tunnelakvariet som innehåller 140.000 liter saltvatten, till de minsta som rymmer 70 liter. I tunnelakvariet går Du torrskodd, omgiven av vatten, bland pigghaj, torskar, havsålar m.fl.
Vattnet till Havets Hus tas in kontinuerligt från Gullmarsfjorden på 32 meters djup. Saltvattnet, 30 -33 promille, är här av mycket god kvalité. Det vill säga med god syresättning och fritt från föroreningar. Detta är en förutsättning för att fiskarna och djuren skall må väl.
Havets Hus bedriver också uppfödning, märkning och utsättning av rödlistade småfläckig rödhaj (pga kunskapsbrist) samt är med i ett forskningsprojekt kring återetablering av stationär torsk i fjordarna på västkusten.
www.havetshus.se
Bilden:
Barn vid klappakvariet på Havets Hus. Foto: Roger Jansson