3 maj, 2010

Pengar från fiskekampanj till Ljungan

I samband med Sportfiskemässan i Sundsvall delar Sportfiskarnas insamlingsprojekt tillsammans med svenska musiker, “Ge fan i våra vatten”, ut 50 000 kr till biotopvård i Ljungan. Satsningen, som möjliggörs genom en ny rulle från Abu Garcia där 250 kr för varje såld rulle går till fiskevård, ska förbättra för laxen och öringen i Ljungan.

Pengarna tillfaller Tuna Östra Fiskevårdsområde och kommer att användas för att förbättra lek- och uppväxtområden för lax och havsöring i Allstaforsen i Ljungan.

– Åtgärderna kommer även att utöka antalet ståndplatser för vuxen fisk, vilket gynnar sportfisket, berättar Kenneth Johansson som är ordförande i fiskevårdsområdet.

Den nya svensktillverkade rullen som tagits fram i en begränsad upplaga inför Sportfiskemässan i Sundsvall går under namnet Ambassadeur RAW Rocket och finns i modellerna 5600 och 5601 med höger- respektive vänstervev.

– Att vi kan bidra till fiskevården genom att göra det vi är bra på, att tillverka fiskeutrustning, känns naturligtvis jättebra. Går försäljningen bra räcker överskottet dessutom till fler fiskevårdsprojekt, säger Olle Lidesjö som är försäljningschef på Abu Garcia.

Åtgärderna som ska genomföras i Ljungan är att lägga tillbaka sten i vattnet som schaktats upp vid de flottledsrensningar som genomförts under årens lopp. Avsikten är att återställa älvfåran i så ursprungligt skick som möjligt. Åtgärderna kommer att genomföras sommaren 2010 i samband med borttagning av befintlig bro.

Ge fan i våra vatten är sedan tidigare med och finansierar ett flertal fiskevårdsprojekt runt om i landet och nu alltså även i Ljungan.

– Laxen var en av de arter vi ville satsa på redan när vi drog igång projektet. En stor eloge till Abu som nu hjälper oss att möjliggöra den här satsningen, säger Erik Ohlsson, gitarrist i Millencolin och en av initiativtagarna till Ge fan i våra vatten.

Ge fan i våra vatten är ett samarbete mellan svenska musiker och Sportfiskarna. Projektet syftar till att uppmärksamma miljöproblemen under ytan och samla in pengar till fiskevård. Tidigare har bland annat ett samlingsalbum med 12 svenska rockband getts ut. Hittills har insamlingen resulterat i över 500 000 kronor till fiskevård. Ge fan i våra vatten är med och finansierar ett flertal fiskevårdsprojekt runt om i landet.

Sportfiskemässan hålls i Nordichallen, Sundsval, 7-9 maj.

Kommentarer

Erik Bohlin 21:41:14 2010-05-03

I min barndom och ungdom – på 30-talet – ingick det i sommarkvällarna att cykla ned till notstället i Ljungan där min farbror och hans kamrater fiskade lax med hjälp av not som lades ut från en båt och sedan spelades in från ett vandringsspel och starka armar i den andra änden.
Normalt var att noten innehöll ett trettital laxar som sedan kördes hem på en flakvagn.
Drängarna krävde i sina avtal att slippa äta lax mer än en gång i veckan!