Världsnaturfonden WWF är starkt kritisk till ett kompromissförslag från Internationella valfångstkommissionen, IWC, som i strid mot sina egna riktlinjer vill öppna upp för kommersiell valjakt under en 10-årsperiod. För första gången på 25 år kan det nu bli tillåtet att jaga i valreservaten i södra Oceanien. Förslaget innebär att Internationella valfångskommissionen ger grönt ljus för Japan, Norge och Island att helt lagligt bedriva kommersiell valfångst.
Däremot skulle fångstkvoterna vara lägre än de som länderna själva har satt idag. Enligt IWC skulle det nya beslutet rädda tusentals valar de närmaste 10 åren.
WWF är mycket kritisk till att också Sverige och den svenska regeringen backar upp förslaget.
– Förslaget öppnar upp för en farlig utveckling, där valfångsten blir en politisk handelsvara i stället för att grundas på vetenskapliga argument. Det borde vara Sveriges plikt att arbeta för att kvoterna grundas på vetenskap och inte politisk kohandel. Det kan också öppna upp för valfångst i reservaten på södra halvklotet, bland annat i södra Oceanien, säger Tom Arnbom, biolog och naturvårdsexpert på WWF.
Om förslaget går igenom kan länderna också jaga hotade valarter som sill- och hajval.
1986 införde IWC ett moratorium som förbjuder medlemsländerna att fånga val. Men Japan har fortsatt med kommersiell valjakt under vetenskaplig täckmantel. Norge och Island har motsatt sig förbudet och bedriver också valfångst.
– WWF uppmanar alla länder att delta på IWCs möte i Agadir, Marocko den 21-25 juni för att åter sätta frågan om vetenskap och hållbar förvaltning i främsta rummet, säger Tom Arnbom.
Världsnaturfonden WWF är med sina närmare fem miljoner supportrar en av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer. WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att: – bevara världens biologiska mångfald – verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt – minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
www.wwf.se