21 april, 2010

25 Mkr för framtida rent vatten

Vilken effekt får klimatförändringarna på yt- och grundvattnet? Hur kan vi förutse kraftiga regnfall och sjöar och floder som svämmar över? Kan vi minska avloppssystemets klimatpåverkan genom att effektivisera energianvändningen och minska utsläppen av växthusgaser? Om detta handlar de 6 projekt som fick pengar av Formas forskarråd och Svenskt Vatten (SVU) idag.

– Det här är viktiga frågor och det är glädjande att vi genom ett bra samarbete med näringslivet kan bevilja medel till flera spännande projekt, säger Anna Ledin, huvudsekreterare på Formas.

– För att vattentjänstleverantörerna ska ha en god beredskap inför förväntade klimatförändringar krävs ett nära och omfattande samarbete med forskarvärlden. Vi har stora förväntningar på att projekten ska ge vägledning i för våra medlemmar, de svenska vattentjänstleverantörerna, viktiga frågor, säger Lena Söderberg, VD för Svenskt Vatten.

Formas bidrar tillsammans med Svenskt Vatten Utveckling, de kommunala vattentjänstleverantörerna och andra aktörer inom VA-branschen med cirka 25 miljoner kronor på en gemensam satsning ”Sustainable Water Management”. I utlysningen prioriterades områdena Effekter av klimatförändringar – teknik för rening och skydd av vattenresurser, Dagvattenavrinning i samband med extrem nederbörd, Anpassning av avloppssystem till klimatförändringar samt Energieffektivitet och andra åtgärder för att minska effekterna av klimatförändringar – vattenreningsverk och avloppsreningsverk.

www.svensktvatten.se