31 mars, 2010

Enångers Båtsällskap i samarbete

För att kunna visa hela fiskehistorien för eftervärden, med sjöbodsinnehåll, bostad med mera så har Enångers Båtsällskap träffat ett samarbetsavtal över sockengränserna. Detta genom en överenskommelse med Njutångers Hembygdsförening, vilka hade en samling av material från sekelskiftet 1800-1900 i sin ägo och hade den inriktning som saknades i Enångers Båtsällskaps samling, det vill säga de hade båtar från tidigt 1900 byggda i Enånger och motorer från 1900 talets början , många av dem har suttit i Enångersfiskarnas båtar, samt verktyg för båtbyggeri med mera och i Njutånger fanns bostad och sjöbod samt fiskredskap.

I Borka har nu en sjöbod från 1800-talet renoverats och iordningställts och inventarierna från Njutånger har flyttats in, på detta sätt kommer hela fiskehistorien från våra socknars fiskevatten att samlas på Borka Brygga. De gamla fiskarna i dessa båda socknar levde ju ganska likartat varför en helhetsbild av deras liv kan skapas genom detta samarbete.

På Borka Brygga kan man nu se verktyg för båtbyggeri, motorer ”kultändare” tillverkade för 110 år sedan i Hudiksvall och Jättendal med flera platser, ett 60-tal gamla båtmotorer av olika fabrikat, gamla fiskebåtar, historiska bilder från 1800 talet, i den nya delen finns fiskeredskap , sälbössor med mera samt en bostadsdel som visar hur man bodde och levde när 1800-talet gick in i 1900-tal.

På Borka Brygga som är hemmahamn för 135 egna båtar finns nu en välbesökt havsrestaurang med fullständiga rättigheter, sjömack, gästhamn som i Svenska Turistföreningens gästhamnsguide har tilldelats 19 poäng av 20 möjliga en nyanlagd campingplats ,en minigolfbana, ett historiskt arbetslivsmuseum inrett i en sjöbod från 1800-talets början.

www.ebs.st