31 mars, 2010

23 år gammalt sportfiskerekord slogs i Öresund

I Öresund fångas många stora fiskar. Nyligen slog Helsingborgaren Ingvar Persson det 23 år gamla rekordet för fenknot. Ingvars fenknot från Öresund vägde 0,938 kg. Efter en riktig isvinter börjar spöfiskarna hitta öppet vatten. I Öresund har turfiskebåtarna kört ut med grupper av fiskare i flera veckor nu. De har överraskats av fina koljor men också den ovanligare och vackra fenknoten.

Sedan 1987 har en fenknot från Kummelbank i Kattegatt hållit det svenska sportfiskerekordet med 0,910 kilo. Häromdagen fångades dock en större när fiskeklubben Lupus hade en dagsutflykt i Öresund. Helsingborgaren Ingvar Persson fiskade vid botten på 27 meters djup med en mindre torskpirk på 120 gram när hugget kom. Under invevningen kände han att det här inte var någon vanlig kolja eller torsk. Det visade sig vara en mycket stor fenknot på 0,938 kilo och 46 cm lång.

– Fenknoten har nu godkänts av Sportfiskarna som nytt svenskt sportfiskerekord. Det ger fångstmannen ett snyggt diplom och platsen i den svenska rekordlistan, berättar Håkan Brugård som är storfiskregistrerare hos Sportfiskarna.

Fenknoten är släkt med den vanligare knoten som tack vare lustiga ljud också kallas knorrhane! Fenknoten har extremt stora fenor, ofta i starka färger som lila och turkos.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.