31 mars, 2010

Ett hållbart torskfiske i Östersjön inom tre år?

Stiftelsen Baltic Sea 2020, det Svenska Postkodlotteriet och Marine Stewardship Council (MSC) har inlett ett samarbete för Östersjöns miljö. Syftet är att sprida MSC-certifieringen och ekomärkningsprogrammet i hela Östersjöregionen. Som ett första steg öppnar MSC ett kontor i Stockholm från vilket man kommer tillhandahålla tjänster till fiskare och fiskerinäring i Sverige, Danmark och norra Tyskland.

Tack vare MSC:s fiskericertifiering och ekomärkningsprogram finns det nu möjligheter för fiskeindustrin i Östersjöregionen att uppvisa att man lever upp till globala marina hållbarhetskrav. Fisket utgör en viktig del av Östersjöns ekosystem och MSC syftar till att främja en ansvarsfull förvaltning av viktiga arter. Målsättningen är att uppnå livskraftiga och hållbara fiskebestånd och att återupprätta en balanserad fiskepopulation. MSC-programmet säkerställer också att man agerar i enlighet med de riktlinjer för internationell ”best practice” som fastslagits av FN:s Food and Agriculture Organisation.

MSC samarbetar med fiskare för att öka utbudet av hållbara produkter från havet. Samtidigt samarbetar man också med handlare, livsmedelsindustri och andra aktörer för att göra dessa hållbara marina produkter mer tillgängliga.

Lanseringen av projektet ”Fish and kids” i Sverige, som genomfördes i Norrköping den 25 mars, är ett första steg i att befästa MSC:s roll i Östersjöregionen. Projektet syftar till att öka mängden MSC-certifierade produkter som serveras i svenska skolbespisningar. Som ett resultat av det nya samarbetet kommer därmed fler svenska skolbarn att kunna välja hållbart producerad fisk till lunch. Genom att tillhandahålla relevant informationsmaterial ska projektet också bidra till att havsmiljöfrågor integreras i undervisningen.

Baltic Sea 2020 är en privat stiftelse vars mål är att stimulera konkreta åtgärder som förbättrar miljön i Östersjön. Stiftelsens tillgångar ska stödja åtgärder som är vetenskapligt förankrade, konkreta och som på ett innovativt sätt bidrar till att förbättra miljön och kunskapen om Östersjön.

www.balticsea2020.org