24 mars, 2010

Årets Sill 2010 är ”Senap och maltwhisky”

Det var en enig jury som röstade fram Årets Sill 2010. Skådespelaren Peter Harryson, matprofilen Alexandra Zazzi, årets kock Gustav Trägårdh och Sjöräddningssällskapets VD Rolf Westerström var rörande överens om att ”Senap och maltwhisky” skulle utses till vinnare i hård konkurrens med tre andra sillinläggningar.

Juryns motivering: ”En angenäm sill med whiskyns rökighet och havets sälta där nyanserna tydligt kommer till sin rätt.”

– Det var betydligt svårare att välja ut årets vinnarsill i år eftersom alla fyra sillsorterna höll en jämn och hög kvalitet. Samtidigt var ju juryn helt enig i sitt val av Årets Sill 2010 vilket ökar möjligheterna för att sillinläggningen ska falla svenska folket i smaken och sätta Klädesholmen på kartan som Sveriges sillcentrum, säger juryns ordförande Peter Harrysson.

Alexandra Zazzi var också nöjd med valet av ”Senap och maltwhisky” som Årets Sill 2010.

– Jag tycker det är roligt att man kan ta en folklig och välkänd sill som senapssillen och förbättra den på ett nytt och spännande sätt genom att tillföra maltwhiskyns rökighet till smaken.

De fyra sillinläggningarna, som juryn fick provsmaka, har tagits fram av köksmästarna på restaurang Salt & Sill. Två sorter var krämiga och två inläggningar klara. Den vinnande sillen ska nu produceras av Klädesholmen Seafood. Årets Sill 2010 börjar säljas på Sveriges nationaldag den 6 juni – samtidigt som ”Sillens Dag” firas på Klädesholmen. En krona per burk går till Sjöräddningssällskapets arbete för ökad säkerhet till sjöss.

– Varenda krona är viktig för Sjöräddningssällskapet och vi är mycket tacksamma för pengarna från Årets Sill. Vi får ju inga bidrag från staten utan är helt beroende av gåvor för att kunna fortsätta rädda liv till sjöss. Bidraget från försäljningen av Årets Sill 2010 kan vi använda till livsviktig utrustning för våra frivilliga sjöräddare, säger Rolf Westerström, vd Svenska Sjöräddningssällskapet.

www.kladesholmenseafood.se
www.saltosill.se