Årets Sill är en sill som tillverkas till stöd för Svenska Sjöräddningssällskapets arbete för ökad säkerhet till sjöss. Försäljningen av premiärårets vinnarsill ”Fänkålsdill och akvavit ” gav 25 000 kronor till Sjöräddningssällskapet. – Varenda krona är viktig för Sjöräddningssällskapet och vi är mycket tacksamma för pengarna från Årets Sill. Vi får ju inga bidrag från staten utan är helt beroende av gåvor för att kunna fortsätta rädda liv till sjöss. 25 000 kronor kan vi använda till livsviktig utrustning för våra frivilliga sjöräddare, säger Rolf Westerström, vd Svenska Sjöräddningssällskapet.
Årets Sill är framtagen i samarbete mellan Klädesholmen Seafood och restaurang Salt & Sill, vars köksmästare skapat de fyra moderna och innovativa sillinläggningar som presenteras för en jury som slutligen utser Årets Sill. Juryn för Årets Sill 2009 utgjordes av skådespelaren Peter Harrysson, författaren Viveca Lärn, krögaren Ulf Wagner och Sjöräddningssällskapets vd Rolf Westerström.
Per-Aste Persson är vd för Klädesholmen Seafood och han är nöjd med att kunna vara med och bidra till Sjöräddningssällskapets verksamhet.
– Det känns roligt och angeläget att bidra till ökad säkerhet till sjöss. För alla som bor längs kusterna och är ute på sjön är det en viktig och angelägen verksamhet som Sjöräddningssällskapet bedriver. Årets Sill såldes förra året mest lokalt i Västsverige så vi är nöjda med att ha sålt 25 000 sillburkar. I år hoppas vi att åtminstone dubbla den siffran genom att fler butiker runt om i Sverige tar in Årets Sill i sortimentet.
Årets Sill 2010 utses den 23 mars av en välkänd jury som provar fyra olika sillinläggningar för att därefter utse årets vinnarsill. Årets Sill 2010 börjar säljas på Sveriges nationaldag den 6 juni, samtidigt som Sillens Dag firas på Klädesholmen.