9 mars, 2010

Nya Volvo Penta D3 – även för segelbåtar

Nya Volvo Penta D3 är fullmatad med den mest avancerade motorteknologi som finns tillgänglig på marknaden idag. Denna toppmoderna dieselmotor lanseras nu i två versioner, 110 och 150 hk, som båda erbjuder renare, tystare och mer komfortabel motordrift för segelbåtsfolket. Inombordsmotorn D3 har sedan 2003 funnits i en specialversion för segelbåtar samt deplacerande och halvplanande motorbåtar.

Nya D3 bygger på ett nyutvecklat 2,4-liters, femcylindrigt motorblock i aluminium och den innehåller avancerad teknologi som möjliggör helt ny standard i marinbranschen när det gäller prestanda, miljö och komfort.

Common rail med 1800 bars tryck och piezo-elektriska insprutare ger multipla insprutningar vid varje arbetstakt, vilket innebär att bränslemängden kan doseras ännu mer exakt. Den avancerade och effektiva “cross-flow”-kylningen håller motortemperaturen jämn.

Turbo med variabel geometri gör att motorn får effektiv laddning från mycket låga varvtal upp till maxvarv. Det ger kraftfullt vridmoment för manövrering och ordentlig effekt för hög marschfart.

Elektronisk gas och växel
Nya D3 är i standardutförande utrustad med Volvo Pentas elektroniska plattform, EVC. Här ingår bland annat elektronisk gas och växel hela vägen från reglage till motor och drev. För båtägaren innebär det mjukare, exaktare och säkrare körning samt inget behov av efterjusteringar.

Eftersom elektroniska kablar inte leder motorvibrationer, så ökar även komforten ombord.

EVC gör det också enkelt att installera extra tillbehör och funktioner, till exempel ”Low-speed mode” lågfartsfunktion, färddator, motordata i plotter via NMEA. Eller den nya 7-tumsdisplayen i färg.

Med EVC går det att ha instrumentering, eller kompletta styrplatser, på upp till fyra platser ombord.

Rent, tyst och vibrationsfritt
Nya D3 är ännu renare än föregångaren. Emissionsvärdena är i linje med de mycket skarpa amerikanska lagkraven EPA steg 3, som träder i kraft först år 2012.

Motorn har jämn gång och varvtalet vid marschfart är beskedliga 2000-2500 v/min, en viktig faktor för hög komfort. Nya D3 har också fått samma typ av högdämpande motorfästen som de större D4 och D6 har, vilket ökar komforten ytterligare.

Common rail-systemet och främst multi-insprutningen bidrar till lågt motorljud. Den nya och modernt designade motorkåpan hjälper till att sänka ljudet ytterligare.

Tekniska data
Beteckning: D3-110 D3-150
Konfiguration: Rak femcylindrig diesel med common rail
och turbo med variabel geometri.
Cylindervolym: 2,4 liter
Vikt, exkl. backslag: 250 kg
Max effekt hk/v/min: 110/ 3000 150/3000
Emissioner: Uppfyller EU RCD samt US EPA steg 2.
Förberedd för att möta EPA steg 3 som införs år 2012.

www.volvo.com