På Envisions 2010 kommer efterspelet från Köpenhamnsmötet att debatteras under rubriken: Köpenhamn – spiken i kistan eller en möjlighet för nya tankebanor. En av debattörerna är Svante Axelsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen (SNF): – En ny tankebana som definitivt behövs är att det inte är en uppoffring att lämna fossilsamhället, tvärt om.
Som bekant var ett stort problem i Köpenhamn oförmågan från USA och Kina att komma till skott, samt att det blev konflikter mellan den rika och fattiga världen. – Grundproblemet är att många både medborgare och regeringar ser det som en uppoffring att lämna fossilsamhället. Det gör att debatten handlar om hur så kallade bördor ska fördelas, säger Svante.
Istället – menar Svante – borde man titta på nya näringar som exempelvis utveckling av solkraft. Ett exempel är den danska vindkraftexporten. Utvecklingsländer kan gå direkt på framtidens miljövänliga lösningar – utan att ta omvägen runt fossilsamhället. Sverige har uppfyllt miljömålen i Kyotoprotokollet med råge, och vi har inte blivit fattigare av det.
Självklart är Svante inte nöjd med resultatet av Köpenhamnsmötet. Men å andra sidan anser han att det faktiskt kan vara bättre med inget avtal än ett dåligt avtal: – Ett totalt urvattnat avtal blir ett alibi för de som egentligen inte vill se någon förändring.
Med det menar Svante att arbetet ändå måste fortsätta, utsläppsminskingar är helt nödvändiga. – Dessutom kan faktiskt misslyckandet tjäna som en väckarklocka; om de som har makten inte klarar att lösa problemen måste du och jag ta tag i det lokalt, avslutar Svante.
Medverkande i debatten:
Jan Eliasson, fd Utrikesminister och FN:s sändebud i Darfur, ordf. i WaterAid
Lars-Erik Liljelund, Generaldirektör Statsrådsberedningen
Svante Axelsson, ordf. Svenska Naturskyddsföreningen
Birgitta Resvik, ansvarig energi och klimat, Svenskt Näringsliv
Carola Gunnarsson, Kommunstyrelsens ordf., Sala kommun
Tid och plats Envsions 2010: Aros Congress Center, Västerås, 20–21 april 2010. Komplett program: www.envisions.se. Debatten ”Köpenhamn – spiken i kistan eller en möjlighet för nya tankebanor?” äger rum 21/4 kl 09:10–10.10.